Якопо Сторни: "Журналистиката е длъжник на хората"


Сподели:
17 Юни 2019, Понеделник
Якопо Сторни е роден е във Флоренция, двама от журналистите, които възприема като свои учители  Ориана Фалачи и Тициано Терцани. 

Сторни следва заръката на Терцани – да пише за истината със сърце.

Журналист в изданията Corriere.it, "Флорентински куриер" и "Социален редактор", още от дипломирането си се занимава със социални теми и провокативни истории. Отделя голямо внимание на противоречивата за медиите в Италия тема – имиграцията, която разглежда в два от книгите си - "Застреляйте ги! Нови роби в Италия" (2011) и "Италия - това сме ние. Истории за успели имигранти" (Кастелвеки, 2016).


През 2015 печели наградата за разследваща журналистика "Роберто Гинети". Година по-късно печели първото издание на "Социален журналист на годината", организирано от Cesvot (център за доброволни услуги в Тоскана), Voltonet (мрежа на тосканските доброволци) и Compagnia delle opere (дружество на делата). В България Сторни пристигна в компанията на съпруга си Франческа, с която създават фондация, която насърчава общуването на деца от различни националности, етноси и религии.


Поводът беше официалното представяне на книгата на Тициано Терцани "Краят е моето начало" (написана като разговор между Терцани и неговия син Фолко). Повече за нея - тук, откъс - тук.


Кога се случи вашата първа среща с Тициано Терцани?


- В Италия няма човек, който претендира да чете, както и журналист, който пък претендира, че може да пише, който да не е чел книгите на Тициано Терцани. За жалост, не го познавам лично, защото е починал през 2004 г. година, но с Терцани е свързана всяка важна фаза в моя живот – на човешко същество и на професионалист, който използва словото, за да защитава истината. И когато говорим за истината, ми се иска да наместя в това пространство идеята и смисълът на истината, за които Терцани говори през целия си живот. Той казваше : "Няма обективна истина. Има факти, които добрият журналист трябва да разказва със сърцето си."


Интересен момент от журналистическата кариера на Терцани в Италия е идеята му да използва всички онези думи, изречения и абзаци, които собствениците на медиите, с които работи, премахват, като гръбнак на книгите си. Той им е казвал: "Добре, съкращавайте. Махайте всички онези прилагателни, които показват отношение, сърце, чувства, пък аз ще ги включа в книгите си.". Познавам този маниер на работа в големите италиански всекидневници, случва ми се често и на мен някой от главните редактори да ми каже: "Якопо, хубав текст, но с много прилагателни. Махни ги." Никой не разбира, че в тях се крие не само тайната на доброто писание, но и силата на споделените факти от сърце – същите, за които говори и пише Терцани.


Цензурата – вечната болест на журналистиката. А каква е настоящата?


- Знаете ли, журналистиката е длъжник на хората, защото от много дълго време тя се вживява и все по-често се харесва в ролята на мегафон на властта. А това не е нито нейната природа, нито нейната функция. Все повече журналистиката взе да обслужва водещите политици и удобни политически формации. Тази й сервилност се подхрани и с настоящата реалност на клика – всички ние живеем по-малко или в повече в интернет. Оттам научаваме водещите новини, коментари и позиции на медии и хора, които харесваме и на чийто морал разчитаме.


Кликаме и бързаме – това е диагнозата на съвременния човек, който не си дава време, възможност и шанс да спре, да се огледа, да види човека до себе си и тогава да прецени дали той е потенциалният враг, който му описват политиците и някои от водещите медии.


Проблемът с имиграцията е съвършен пример в тази посока. Казват ни кои са тези хора, какви престъпни намерения имат, а после ни представят и конкретните политици, които могат да разрешат проблема. Не забравяйте, че това е същият този проблем, който са измислили самите те. Живея в Италия – страна, която някои от медиите дресираха да бъде много чувствителна към имигрантите.


Къде е тогава надеждата в тези смутни времена? Интелигенцията ли?


- Не, младите хора. Младите хора са истинската надежда. Има един политик в Италия, който вижда в тази надежда заплаха, и често ги нарича "поколението, което лежи. Лежи и цъка в интернет", но аз вярвам, че тийнейджърите, които излизат по улиците в световните градове в защита на природата и Земята, имат морал.


Онзи морал, за който говори и пише Терцани – моралът на човека, който се интересува не само от себе си, но и от човека до себе си. Онзи, който помни думите на Махатма Ганди: "Ако се следваше само правилото око за око, светът щеше да е ослепял!", или заръката на Мартин Лутър Кинг, че добрият политик "не гори мостове, той ги изгражда". Огледайте се наоколо, какво се случва в добрата Стара Европа – колко от настоящите политици горят мостове и колко ги създават?! Задавайте си въпроси и търсете отговорите, не слушайте мегафоните на властта.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Интервюта

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код