Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ


Сподели:
19 Юни 2019, Сряда
Повече от 80 роли на сцената и над 60 на екрана Антон Горчев би останал завинаги в сърцето на хората, дори и ако беше изиграл само една единствена роля - най-силната и тежка може би, тази на Караиван в "Козият рог". Именно това превъплъщение го превръща в звезда и то само за една нощ. След появата му в емблематичната лента цяла България вече го познава и обича.

Големият български актьор е роден на 10 ноември 1939 г. в София. Като дете мечтае да стане летец, но съдбата го отвежда до киното и през 1963 г. завършва ВИТИЗ. Първоначално е на работа в трупата на Варненския театър, а по-късно в Пловдивския театър. Накрая намира мястото си в Драматичен театър "София".

Сред запомнящите се образи на живо пред публика са Чацки в "От ума си тегли" на Грибоедов, Петручио в "Укротяване на опърничавата", Бернардо в "Уестсайдска история" на Бърнстейн. По това време той се превръща в звезда в едно от най-играните представления - "Човекоядката" от Иван Радоев. Очевидци разказват, че партньорите му на сцената спирали да играят, увлечени в удоволствието да го гледат. Стоели като омагьосани от плътния му, божествен глас и мощното присъствие.

Лицето му става разпознаваемо и търсено. Така се раждат незабравимите му превъплъщения в лентите "Козият рог", "Татул", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Осмият”, "Буна", "Горе на черешата" и др.

Антон Горчев издъхва на 19 юни през 2000 г. - отритнат, преднамерено забравен. През последните десет години от живота си не само отхвърлен и изоставен от колегите си, но и лишен от препитание.

Източник: Kmeta.bg

В категории: Анализи, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код