Борисов свиква коалиционен съвет за партийните субсидии


Сподели:
21 Юни 2019, Петък
"Всички партии признават, че техният водещ кандидат не може да събере необходимата подкрепа, за да бъде гласуван в парламента.

Цялата схема с водещите кандидати не можа да проработи". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

Припомняме, рано тази сутрин стана ясно, че срещата на върха на ЕС за договаряне на приемлив кандидат за председател на Европейската комисия се провали. На 30 юни ще се проведе извънреден форум, който трябва да посочи наследника на Жан-Клод Юнкер, а на 1 юли се събира новият състав на европейския парламент.

Според премиера към днешна дата шансовете на всички кандидати са еднакво малки.

Борисов обаче бе категоричен, че ще отстоява предложението за 1 лев. "Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията. Позицията на ГЕРБ е съобразена с референдум", посочи той.

Относно коментарът на лидера на БСП Корнелия Нинова, че отпадането на гласуването за намаляване на субсидиите е фиаско за Борисов, премиерът отвърна с въпрос: "Кое е фиаско? Че две години БСП не говориха по въпроса, за да не ги захване Слави Трифонов. Те са царе на такива думи, затова и толкова години съм премиер - защото те винаги са победители, но само на думи. Не им правят чест тези коментари, мислех, че при 10% разлика на евроизборите ще си направят изводи".

Министър-председателят отговори и на въпрос за преговорите със САЩ за изтребителите. Той посочи, че военното министерство е получило оферта от Съединените щати, която се обсъжда.

Водят се финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще актуализираме бюджета, съответно ще се дадат тези пари от резерва, който имаме", обясни премиерът.

Борисов отказа да отговори на въпрос дали смята, че Ангела Меркел също би се кандидатирала. На тото не трябва да играем, несериозно е, заяви той.

Премиерът обаче бе категоричен, че именно партията, победила на европейските избори, трябва да излъчи председател на Европейската комисия.

Какво излиза - тези, които се бориха на изборите, получиха доверието на европейските десни социалдемократи и либерали, а само те не могат да участват в състезанието, обобщи ситуацията той.

Относно въпроса с партийните субсидии Борисов подчерта, че становището на ГЕРБ е съобразено с референдума и с мнението на над 2,5 млн. души.

"Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата", заяви той и подчерта, че именно това правят в правителството - обмислят как да привлекат повече инвеститори или как да вдигнат Брутният вътрешен продукт.

Министър-председателят съобщи, че ще се проведе коалиционен съвет, на който темата ще бъде обсъдена. Съобразих се с коалиционните ми партньори и ще забавим решението за партийните субсидии с една седмица, посочи той.

Източник: news.bg

В категории: Новините, България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код