ДПС: "Сделката за ЧЕЗ се осъществява в тежка корупционна тишина"


Сподели:
21 Юни 2019, Петък
Вчера стана ясно, че "Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за активите на чешката компания

Настояваме правителството да дойде в парламента и да запознае народните представители с подробностите, заяви Йордан Цонев

Сделката за продажбата на ЧЕЗ се осъществява в тежка корупционна тишина. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод продажбата на най-голямото ЕРП в България в коментар за "Телеграф медиа".

Вчера стана ясно, че холдингът "Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

”Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин. Ние призоваваме управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни да се произнесат по тази сделка. А именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията", каза Цонев.

"Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност. Затова ние настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите", заяви той.

"Впрочем тази сделка много съмнително се лансира и от медиите от кръга ”Капитал“, като ни я представят като вече свършен факт", подчерта Цонев.

Цонев заяви, че все още такава покупка няма. Така, както Гинка Върбакова бе изслущана в парламента, така и представители на холдинг "Еврохолд" трябва да дойдат и да запознаят народните представители с намеренията си за закупуване на дела на ЧЕЗ България.

Още в началото на април т.г. "Еврохолд България", контролирана от Асен Христов и Кирил Бошов, се включи в надпреварата за българските активи на CEZ. Групата е имала интерес още миналата година, като е оглеждала и вариант да влезе в партньорство с компанията на Гинка Върбакова, която не получи регулаторно одобрение за сделката. След това "Еврохолд" обявиха, че участват самостоятелно, като вече са подали обвързваща оферта. Цена и други детайли обаче не бяха разкрити.

Проблемът и с този кандидат е, че няма никакъв енергиен опит, а ако придобие бизнеса, от компанията ще зависи токът на милиони граждани и много фирми.

Досега "Еврохолд България" е фокусирала своята бизнес стратегия върху застраховане, автомобилни продажби и лизинг. През 2011 г. дори несвойствените дейности на холдинга бяха отделени във формално несвързана компания - "Синтетика".

Обосновката на "Еврохолд" за новото направление е, че: "Намерението за придобиването на активите на CEZ Group в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж.", написа "Капитал".
Изданието отбеляза, че за "Еврохолд" с нейните близо 1.4 млрд. лв. консолидирани активи евентуалното придобиване на българските мощности на CEZ ще е солидна крачка, като се има предвид, че офертата на "Инерком" беше за около 320 млн. евро и чешката компания едва ли ще е склонна на много по-ниска цена.

Според официалното съобщение "Еврохолд" ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки". Едновременно със сделката за придобиване на активите на CEZ Group в България, "Еврохолд България" разглежда възможността да продаде част от активите ни извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал.

Едни от големите инвеститори в облигациите на "Еврохолд" са пенсионните дружества на групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ Сила", които са и едни от най-големите миноритарни акционери в "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ Електро".

Преди години компанията имаше сериозни проблеми с румънския си застраховател, който беше в процедура по оздравяване след проверки от местния надзор. Последно в началото на годината компанията обяви нови покупки в Румъния, Чехия и Беларус от ERGO, но получи пореден регулаторен отказ в Гърция да придобие животозастраховането на Credit Agrecole там. Другите големи направления на "Еврохолд" са продажбите на автомобили и лизинг.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код