Българка е с най-силния глас на планетата! Смиляна Захариева записа рекорд за Гинес


Сподели:
24 Юни 2019, Понеделник
Българка е с най-силния глас на планетата! Смиляна Захариева записа рекорд за Гинес

Гинес официално обяви народната певица Смиляна Захариева за човека с най-силен глас на Земята. Потвърждение от организацията за вписването на рекорда в справочника с най-големите човешки постижения заедно със съответния сертификат Захариева получава преди броени дни. Самото отчитане на рекорда се случва преди осем месеца, на 27 септември 2018 г. в Пловдив, при спазването на поставените от екипа на Гинес безкомпромисно строги изисквания.

Смиляна Захариева е възпитаничка на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” в община Смолян и на Музикалната академия в София. Наясно е с възможностите на гласа си и въздействието му над слушателите. Както самата тя споделя:

Знам, че гласът ми вълнува и може да променя аурата. Тази сила и специфичност смятам да използвам за лечение на хората.

Миналата година Смиляна Захариева се свързва с Гинес и получава списък с условия, които задължително трябва да бъдат спазени, за да бъде признат и зачетен рекордът. От Гинес настояват за измервателен уред от най-висок клас, който да бъде разположен на 2,5 метра от нея и едновременно с това на 1,5 метра височина от земята; ако опитът се провежда на открито, изискването е външният шум да бъде сведен под 60 децибела, съответно при провеждане в затворено помещение има редица изисквания към вида на залата; певицата трябва да задържи гласа си 5 секунди в най-мощната му фаза; да не впръсква в гърлото си нищо преди започване на опита и т.н.

Захариева взима решение записът да се проведе в студио, тъй като наличието на вятър и други външни фактори би могло да го компрометира, освен това не си позволява дори да пие вода, за да не даде това някакво отражение на фината и прецизна техника. Също така обявява, че за разлика от предишния рекордьор тя няма просто да крещи, а ще пее, и за целта избира песента „Излел е Дельо хайдутин”.

Тъй като необходимият измервателен уред е много скъп, певицата успява да убеди фирма да ѝ предостави такъв за ползване, като предприемачите благородно отказват каквато и да било парична компенсация.

Така, след проведената подготовка и набавянето на всичко необходимо, Смиляна Захариева провежда опита и техниката отчита 113,8 децибела, като задминава по този начин поставения от Гинес праг от 110 децибела. Реално обаче, както пояснява певицата, като се изчислят по специална формула загубите от разсейването на звука заради разстоянието, произведеният от нея звук се равнява на впечатляващите 143,8 децибела.

Вестта за вписването на рекорда застига певицата в Шри Ланка. В емоционален пост във Фейсбук тя благодари на семейството си и всички, спомогнали за осъществяването на това постижение.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код