ПАСЕ възстанови членството на Русия


Сподели:
25 Юни 2019, Вторник
Германия, Франция, Италия гласуваха "за". Великобритания, Украина, балтийците - против

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа след деветчасови дебати гласува снощи да възстанови членството на Русия, което беше замразено след окупацията на Крим през 2014 г., предаде руският уеб портал РБК.

Компромисът, приет със 118 на 62 гласа, предизвика остра реакция от Украйна. Неговата цел е да не лишава 140-те милиона руснаци от възможността да търсят защита на правата си в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Условие за това е страната им да остане част от 47-членния Съвет на Европа.

"Правата на членовете да гласуват, да се изказват и да бъдат представени в асамблеята не могат да бъдат преустановявани или отзовавани чрез оспорване или преразглеждане на пълномощията", се казва казва в гласувания доклад, цитиран от РБК.

Той съдържа и друго решение: да се предостави на делегациите на Русия и на Босна и Херцеговина, които в момента не са представени в ПАСЕ, правото да подадат заявления за участие в юнската сесия на асамблеята.

По такъв начин руската делегация ще може да вземе участие в работата на асамблеята, а на 26 юни ще гласува за новия генерален секретар на организацията, който ще смени Торбьорн Ягланд и ще встъпи в длъжност през тази есен, пише РБК. Гласовете на руските парламентаристи също ще бъдат отчетени.

Русия обаче си запазва възможността да напусне асамблеята, ако правата на делегацията й бъдат ограничени по някакъв начин, посочва порталът.

След анексирането на Крим от Москва през 2014 г. ПАСЕ, в която влизат над 300 представители на 47 страни, санкционира Русия, като лиши нейните парламентаристи от право на глас. В отговор Москва спря да изпраща свои делегати в ПАСЕ, а от 2017 г. не плаща и годишната си вноска от 33 милиона евро в бюджета на Съвета.

Решението беше подкрепено от представителите на Германия, Франция, Италия и на скандинавските страни, а против него се обявиха Великобритания, Украйна и балтийските страни.

Съветът на Европа трябва да продължи наблюдението над Русия, където се извършват "чудовищни" нарушения на човешките права, каза Франк Швабе, лидер на втората по големина група в ПАСЕ - на социалистите, демократите и зелените.

"Призовавам ви да си спомните за 140-те милиона граждани на Русия", каза той.

"За недемократичните страни достъпът до институтите на Съвета на Европа е безценно благо", каза депутатът от Полша Александър Посиеж, представител на Европейската народна партия, най-голямата група в асамблеята.

Тя не е била единна в гласуването, добави той.

Противниците на решението изтъкнаха, че цената, която привържениците му са готови да заплатят, е несъразмерна на ползата.

"(Уинстън) Чърчил (чиято идея е Съветът на Европа - б.р.) би изпаднал в ужас, ако видеше тази политика на умиротворяване", заяви представителят на европейските консерватори, депутатът от Великобритания Роджър Гейл.

"Ако Русия лиши своите граждани от защитата на Европейския съд за правата на човека, това  ще бъде неин избор. Това трябва да прави Русия, не ние", каза друг британски депутат, Джон Хауъл.

Лидерът на украинската делегация Владимир Ариев заяви, че асамблеята се е превърнала във "фестивал на лицемерието".

"(Президентът на Русия Владимир - б.р.) Путин използва 140 милиона руснаци като жив щит, шантажирайки ПАСЕ с излизането на Русия от Съвета на Европа, а значи с това, че тези 140 милиона ще загубят механизма  на защита от Европейския съд за правата на човека", каза украинският депутат Алексей Гончаренко.

Особено емоционално реагира неговият колега Олег Ляшко, който на висок тон нарече подкрепилите доклада "предатели".

"В ПАСЕ ще седят руски депутати. Видяхме как завърши това, когато руски депутат се оказа в грузинския парламент", добави той, визирайки размириците, избухнали в Тбилиси в отговор на провокационно изказване на руски депутат в законодателния орган на Грузия през миналата седмица.

Източник: clubz.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код