"Фолксваген“ за новия завод: "Сърбия и Македония отпадат, България и Турция остават"


Сподели:
25 Юни 2019, Вторник
"Фолксваген“ за новия завод: Сърбия и Македония отпадат, България и Турция остават

През последните три месеца са вървели преговори на представители на германския автомобилен гигант в двете страни-кандидатки

Ръководството на „Фолксваген“ елиминира Сърбия и Македония като възможни кандидати за новия завод на германския концерн. Инвестицията от два милиарда евро ще бъде направена в Турция или България в близко време

„Фолксваген“ определи двете страни като финалисти за местоположението на новия завод за автомобили. В началото на годината от компанията обявиха, че ще произвеждат електрически превозни средства в своите заводи в Германия и ще обмислят промяна на производството на някои модели с конвенционални двигатели във фабрика, която ще бъде установена някъде в Източна Европа.

Първоначално списъкът на потенциалните кандидати включваше пет страни, но компанията сведе избора си до Турция или България.

През последните три месеца представители на германския автомобилен производител посещават и провеждат преговори в двете страни-кандидатки.

Германският Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че Хърбърт Дийс, председател на борда на директорите на „Фолксваген“, е бил на посещение в Турция миналата седмица, за да обсъди въпросите, свързани с инфраструктурата на завода, който производителят на автомобили може да установи в Западна Маниса.

В доклада се посочва също, че Дийс вероятно ще проведе разговори с правителствени служители в столицата Анкара. Според източници, „Фолксваген“ може да обяви окончателно решение в полза на Турция в рамките на две седмици.

Източници също така предполагат, че планираната фабрика в Маниса ще има годишен производствен капацитет за 300 000 автомобила.

Последният път, в който в Турция бяха направени големи инвестиции в автомобилната индустрия, бе през 1997 г. – от „Тойота“ и „Хонда“. През последните 22 години в страната не е инвестирала друга компания.

Ако „Фолксваген“ произвежда модели с висока добавена стойност, това ще бъде важна стъпка напред за Турция.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код