Местни избори в Албания все пак ще има, 12 000 полицаи ще охраняват вота


Сподели:
26 Юни 2019, Сряда
Над 12 хиляди албански полицаи ще бъдат ангажирани на местните избори в неделя, предаде ТАНЮГ.

Според изборното законодателство в Албания полицаите трябва да бъдат извън избирателните секции, а планът е в близост до всяка секция да има по двама полицаи.

Полицаите ще имат задължението да следят за реда пред избирателните секции, а в случай на инциденти имат право да влязат и вътре. Полицията ще охранява и транспорта на изборните материали.

Албанският президент Илир Мета отмени местните избори, планирани на 30 юни, заради опасност от избухване на граждански размирици.

Премиерът Еди Рама осъди това решение на президента и задвижи процедура за отстраняването му от поста, като обеща на избирателите си, че избори ще има независимо от всичко.

Албанската Централна избирателна комисия отказа да приеме решението на Мета за отлагане на изборите и продължи да подготвя изборния процес, а създадената за целта Избирателна колегия отсъди в полза на произвеждането на местните избори тази неделя.

Обединената албанска опозиция обяви, че няма да позволи произвеждането на избори, в които не участва и които бяха отменени от президента.

Мета също призова премиера Еди Рама да се откаже от тези избори и да седне на масата за преговори за решаване на дълбоката политическа и институционална криза в страната.

Източник: bnr.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код