Манолова поиска ревизия на процедурите за застрояване на паркове и зелени площи в София


Сподели:
27 Юни 2019, Четвъртък
Зелената система трябва да се разширява, а не да има посегателства върху нея, категорична е тя

Смятам, че е дошло време да се направи пълна проверка и ревизия на законността на извършените реституции и заменки, изобщо на процедурите, които предвиждат застрояване, особено на паркове и зелени площи. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи протеста срещу презастрояването в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Плаче за ремонт и общинската наредба за обществените обсъждания. Всички сме наясно, че те са абсолютно формални и на практика администрацията изобщо не се интересува от мнението на гражданите, освен когато те по категоричен начин, с гражданска инициатива не заявят своите искания“, коментира омбудсманът.

Според нея е необходима и промяна в законодателството.

„С моя екип нееднократно сме отправяли препоръки за това, че трябва да се разшири кръгът на заинтересовани лица, които да атакуват по съдебен ред всяко
решение на Столичния общински съвет, с което се посяга на поредната зелена площ“, поясни Манолова.

По думите ѝ е нужна активна политика от страна на Столична община за запазване на зелените площи и на зелената система на столицата.

Столичният общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове на мащабни строителства, поиска още Мая Манолова.

„Тук съм по покана на „Обединена София срещу презастрояването. Подкрепям всяко едно от справедливите им искания. С екипа ми сме били на място и сме подкрепили ИК в "Дружба", "Младост", "Лозенец", "Овча купел", "Красна поляна" и сме работили по всеки един от проблемите им,“ обясни тя.

„Смятам, че това, което искат гражданите, е напълно справедливо и в интерес на София. Аз съм затова Столичният общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове, които се отнасят към мащабно строителство и унищожаването на малкото останали зелени площи, детски градинки и междублокови пространства“, добави Мая Манолова.

Според нея зелените площи трябва да бъдат пазени и от следващият общински съвет.

„Зелената система трябва да се разширява, а не да има посегателства върху нея. Образно казано, аз съм против отсичането и на едно здраво дърво. Трябва да се мислят други решения,“ коментира Манолова.

„Този и следващият общински съвет имат огромна отговорност пред гражданите на столицата“, допълни омбудсманът.

Източник: http://epicenter.bg

В категории: Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код