Искане за вето върху Закона за защита от шума беше внесено в президентството


Сподели:
27 Юни 2019, Четвъртък
Представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) внесоха днес искане до президента за налагане на вето на Закона за защита от шума

Причината за масовото недоволство е новият закон, с който се регулира работното време на увеселителните места по Черноморието и в останалите градове у нас. Според него те трябва да затварят в 22.30 часа.

За да подкрепят искането за вето, пред сградата на "Дондуков" 2 се събраха 100 - 150 души, предимно млади хора.

„Това е последната институцията, която можем да ползваме и се възползваме от нея. Ако президентът уважи нашата молба и го внесе, се надяваме народните представители да преразгледат определени текстове. Бизнесът е против закона за шума, просто този закон, в този си вариант, е невъзможен за спазване“, заявяват от БАЗ.

Настояването за президентско вето върху последните поправки в Закона за шума от страна на Българската асоциация на заведенията се основава на лъжа и некоректно тълкуване на закона. Това коментира по-рано днес пред журналисти в парламента Валери Симеонов, който е инициатор на промените миналата година в качеството му на вицепремиер:

"Те създават обществено мнение на базата на една огромна лъжа – че заведенията можело да работят до 22.30 ч., но новият закон това определял. След това трябвало да бъдат затворени и нямало хората къде да се веселят. Това не е вярно. Законът за защита от шума в околната среда третира единствено въпроса за озвучаването и то трябва да бъде забранено, съгласно новия закон от 23.00 до 8.00 часа. Ние не забраняваме работата на заведенията".

Министър Николина Ангелкова коментира в Пловдив, че щом е приет, законът трябва да се спазва. Тя припомни, че позицията на министерството е била ясна още по време на общественото обсъждане и винаги са подкрепяли позицията на бранша да има по-специален статут на националните курорти. /БНР


В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код