Съветът на Европа отново подкрепи Истанбулската конвенция, български депутат е против


Сподели:
27 Юни 2019, Четвъртък
Красимир Богданов от ВМРО е единственият депутат от ЕС, обявил се против резолюцията на Съвета на Европа. Заради България и ЕС, който е подписал конвенцията, не може да я ратифицира

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри резолюция, с която отново изказа силна подкрепа за своята Конвенция за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие (известна като Истанбулска конвенция) и за пореден път призова страните от най-голямата правозащитна организация на континента да подпишат, ратифицират и приложат този документ, влязъл в сила на 1 август 2014 г.


От гласувалите 96 национални представители в ПАСЕ "за" резолюцията се обявиха 89, четирима се въздържаха, а 3 са "против". Сред последните е и българският депутат от ВМРО Красимир Богданов. Другите двама са швейцарци от групата на либералите. Богданов е член на комисията по култура, наука, образование и медии, както и на мониторинговата комисия, наблюдаваща дали страни на СЕ спазват поетите ангажименти и обещания. Никой друг от българските депутати в ПАСЕ не е гласувал.


В текста на резолюцията се казва, че Истанбулската конвенция е представяна погрешно от опонентите ѝ като атака срещу семейните ценности или като прокарваща скрити цели. Тези погрешни разбирания и умишленото невярно представяне в името на политически цели подкопават стойността и големия потенциал на конвенцията, както и значителните постижения от последните години и ефективното ѝ прилагане.
Конвенцията е ратифицирана от 34 държави от Съвета на Европа и е подписана от още 11 (сред които и България) и Европейския съюз. Две страни от организацията не са подписали и ратифицирали, а документът е отворен за включване на нови държави.


В резолюцията се напомня, че Истанбулската конвенция не е предназначена само за Европа, както и че няколко страни, които не членуват в СЕ и други регионални организации, я използват при подготовката на съответното собствено законодателство. "Тя прокарва равенството между половете и отправя предизвикателство към половите стереотипи в обществото. ООН се отнася към нея като към "златен стандарт" и я използва като пример за стандарт в работата си."


В този дух с резолюцията се призовават страните, които не са подписали и ратифицирали конвенцията, да го сторят; да се прилага тя незабавно след одобряването ѝ от националните парламенти и да бъде подкрепяна на национално и международно ниво като се води борба с неправилното ѝ тълкуване и дезинформацията за нея. Текстът приканва още страните членки да се съобразяват, окуражават и подкрепят на всички нива работата на съответните неправителствени организации и членове на гражданското общество, борещи се с насилието срещу жените, както и да установят ефективно сътрудничество с тях.


Към националните парламенти се отправя препоръка да проведат дебати и изслушвания за Истанбулската конвенция, да засилят кампаниите за информиране какви са постиженията и ценността на конвенцията "с цел да демистифицират погрешните представи за нея".

Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код