Петър Илиев подаде оставка, но Петър Илиев не я прие


Сподели:
28 Юни 2019, Петък
Изпълнителният директор на НЕК е и председател на Съвета на директорите на БЕХ

На 19 юни изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставка. За своя акт той не даде обяснения, но стъпката изглеждаше логична, предвид множеството меко казано странни търгове за електроенергия, които НЕК организира през свободната борса. Понякога търговете се правеха изненадващо, но също толкова изненадващо се намираше купувач да изкупи електроенергията, а след това цената скачаше рязко.

Друг път търговете се организираха така, че да се купят директно от един човек. Такъв беше и търгът, пуснат малко преди деня на подадената оставка, за електроенергията от малките ВЕИ производители. След като беше обявен, бизнесът излезе с официална позиция, че той е нагласен за един човек, като този човек според четирите национално представени работодателски организации е Христо Ковачки.

И както бизнесът си мислеше, че може би е дошло време, в което енергийната система да започне да се управлява по-добре и на нагласените търгове да се сложи край, от БЕХ изпратиха прессъобщение, с което уведомяват, че Съветът на директорите на Българският енергиен холдинг, който притежава и управлява НЕК, не е приел оставката на Петър Илиев.

Малко след това енергийният министър Теменужка Петкова, която е принципал на БЕХ и пряк началник на Петър Илиев, заяви, че сега не е момента да се приема оставката на изпълнителния директор на НЕК. „Петър Илиев е директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете в какво състояние бе НЕК. Сега то е стабилизирано и НЕК плаща своите задължения. Така че смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки“, обясни днес Петкова пред журналисти в парламента.

Оказва се, че самият Петър Илиев не е приел оставката си, тъй като той освен директор на НЕК, е председател на Съвета на директорите на БЕХ. От пресцентъра на холдинга обявиха за Nova, че в гласуването на оставката Петър Илиев не е гласувал, а само другите двама члена на Борда на БЕХ – Живко Динчев и Христо Георгиев, които на практика са подчинени на Петър Илиев.

Та, вместо Петър Илиев да подаде оставка и като изпълнителен директор на НЕК, и като председател на Съвета на директорите на БЕХ, той практически сам не е приел оставката си.

Източник: economic.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код