Европейски класически филми се прожектират в места на културното наследство в цяла Европа


Сподели:
28 Юни 2019, Петък
От утре до края на септември класически филми от целия ЕС ще бъдат прожектирани безплатно в различни места в 13 държави от ЕС - от малки градове до столици - подчертавайки богатото и разнообразно културно наследство на Европа. Като част от по-широкия процес за реставрация и цифровизация на филмовото наследство, поредицата от прояви „Сезон на класическите филми" се подкрепя от програмата „Творческа Европа - МЕДИА".

Комисар Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика и цифровото общество, заяви: „Киното е важна част от нашата богата и разнообразна европейска култура и допринася за укрепване на връзките между хората, които чувстват сходен ентусиазъм и вълнение от филмите. Цифровата трансформация има решителен потенциал за усилване на положителното въздействие на културата както в икономическо, така и в социално отношение. Това е предизвикателството на нашата стратегия Digital4Culture - да се възползваме от тази успешна връзка между цифровите технологии и културата."

Класическият филмов сезон започва утре на Филмовия фестивал в Болоня с представяне на някои от реставрираните филми, заснети чрез цветовата система Chronochrome на Gaumont - една от най-ранните техники за цветно снимане. Сред класическите филми, които ще бъдат прожектирани през сезона, са някои от най-известните заглавия в световното кино, включително „Метрополис" на Фриц Ланг (1927 г.), „400-те удара" на Франсоа Трюфо (1959 г.) и „Ново кино „Парадизо" на Джузепе Торнаторе (1988 г.). Емблематичните места, където ще се извършат прожекциите, включват площад „Аристотел" в Солун, Гърция, замъка Килкени в Ирландия и пиаца „Маджоре" в Болоня, Италия. Пълната програма на сезона може да намерите тук.

Източник: cross.bg

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код