Извънредната среща на ЕС отново завърши без резултат. Фронт и срещу Тимерманс!


01 Юли 2019, Понеделник
Полша, Унгария, Чехия и Словакия блокираха кандидатурата на холандеца

Срещата на високо равнище е трети опит да се запълнят петте върховни длъжности на Европейския съюз за следващите пет години

Сделката между няколко ключови европейски лидери да наградят бившия холандски външен министър Франс Тимерманс с поста на председател на Европейската комисия бе блокирана на извънредната среща на върха на Европейския съюз, след като източноевропейските държави отхвърлиха плана, предава Reuters

"Кандидатът от Осака", както медиите веднага кръстиха Франс Тимерманс - водещият кандидат на лявоцентристкия блок в ЕС за наследник на Жан-Клод Юнкер, се сблъска с остра съпротива от лидери на страни предимно от Централна и Югоизточна Европа, включително България, които не са съгласни социалист - и то именно Тимерманс (отговарящ за върховенството на закона) - да оглави Европейската комисия. Малко преди да се съберат лидерите на 28-те страни от ЕС на извънредна среща в Брюксел, "Ройтерс" и няколко други медии съобщиха, че зам.-председателят на еврокомисията Тимерманс е фаворит да я оглави. Това се е изяснило след разговори между ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота.

За избиране на кандидат на Европейския съвет за председател на Европейската комисия са необходими гласовете на поне 21 от 28 държави. След това той трябва да бъде одобрен с поне 376 гласа от Европейския парламент.


Социалистът от Нидерландия изглеждаше фаворит да наследи Жан-Клод Юнкер, след като Германия, Франция и Испания се съгласиха да го подкрепят, докато бяха в Япония миналата седмица.
Но те се сблъскаха с неочаквано силна съпротива в неделя от Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Вечерята на върха започна три часа по-късно след двустранни срещи,


Безизходицата подчертава по-широкия проблем при вземането на решения, пред който са изправени 28-те правителства на ЕС, които произхождат от редица политически групи и които се борят да отговорят на поредица от кризи през последните години от миграцията до икономиката.


Срещата на високо равнище е трети опит да се запълнят петте върховни длъжности на Европейския съюз за следващите пет години. Лидерите на ЕС също трябваше да изберат следващия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), но това решение вероятно ще бъде отложено поради липса на консенсус.
„Имаше дясноцентристки бунт срещу Тимерманс. Те настояват на избора си“, каза високопоставен европейски източник.


Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че е спечелила най-много места на европейските избори през май и по този начин според системата за водещия кандидат заслужава поста на председателя на Комисията. Изборът й е Манфред Вебер, германски евродепутат.
Но лидерите от Източна Европа на срещата на върха заявиха, че се противопоставят на Тимерманс, който в сегашната си роля на вицепрезидент на Комисията многократно обвини Полша и Унгария в нарушаване на гражданските права.


Унгарският премиер Виктор Орбан писа на консервативните лидери на ЕС преди срещата на върха, за да подчертае противопоставянето си. Полша и Хърватия също изразиха загриженост.


За да бъде назначен, следващият председател на Комисията се нуждае от подкрепата на най-малко 72% от 28-те държави-членки, които трябва да представляват най-малко 65% от населението на ЕС.


Според прогнозите за гласуването, Тимерманс може да бъде блокиран от Полша, Чехия, Словакия и Унгария, ако италианското евроскептично правителство, което вече се обяви срещу Тиммерманс и Великобритания, която напуска ЕС, се въздържат.

Френският президент Еманюел Макрон бе сред защитниците на транснационалните листи за евроизборите и каза, че без тях моделът с водещия кандидат, на който той беше един от основните противници, няма да работи. Той освен това смяташе, че германецът Манфред Вебер (кандидатът на Европейската народна партия, която спечели най-много гласове на изборите), не е подходящ за позицията, защото няма опит в ръководене на правителство. В същото време канцлерът Ангела Меркел настояваше за придържане км процедурата и защитаваше кандидатурата на Вебер.


Председателят на Европейската комисия трябва да бъде избран преди сряда, когато парламентът избира своя председател, но някои дипломати казаха, че се говори за още една среща на върха на ЕС на 15 юли.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код