Проф. Генчо Начев: Нагласата на обществото е да има демонополизация на здравната каса


Сподели:
10 Юли 2019, Сряда
Време е да кажем, че царят е гол, заяви директорът на „Св. Екатерина“

До Нова година ще има реално остойностяване на медицинските услуги. Тогава ще се знае какъв пакет покриват здравните ни вноски

Има няколко социологически проучвания, в които около 75% от хората изразяват недоволство от това как се харчат парите им в НЗОК. И на всички е ясно, че тези пари не се харчат по един ефективен начин. Причините са много. Което значи, че нагласата на обществото е да има демонополизация на касата. Това каза в интервю проф. Генчо Начев – изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Екатерина“.

„Реформа в здравеопазването не може да има в година, в която има избори. Но може да се подготви в тази година и както виждаме, това се прави в момента. Дали ще се реализира, зависи от политическите сили. Но така, както се предлага, мисля че може да се намери консенсус, защото вече е крайно време“, допълни професорът.

„Най-положителното е, че застрахователите не обичат да плащат, защото касата обича да плаща и плаща за неща, за които не трябва да плаща. И това е основният проблем и това хората са разбрали. Затова парите в касата не стигат. Никой не може да каже дали парите в касата са много, или малко. Реалната цена на медицинските услуги няма, няма остойностяване“, заяви проф. Генчо Начев.

До Нова година ще има реално остойностяване на медицинските услуги и тогава ще се знае осемте процента здравна вноска какъв пакет могат да покрият, за да не останат сериозни заболявания извън него. Крайно време е да кажем, че царят е гол, заяви проф. Начев.

Според проф. Начев трябва да се каже колко струват реално медицинските услуги и колко трябва да доплаща пациентът. Пациентите плащат и сега, но с новия модел със сигурност ще плаща по-малко, отколкото сега, каза проф. Начев.

Тогава всеки ще прецени дали да се застрахова допълнително в Здравнозастрахователен фонд или да разчита на собствени финанси, твърди сърдечно-съдовият хирург.

Припомняме, че според реформата, която здравният министър представи, вноската остава 8%. Предвижда се демонополизация на НЗОК, като здравносигурените могат да избират къде да осигуряват. Дебатът по предложения нов модел предстои.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Здраве

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код