Д-р Милен Врабевски: "Да направим един по-добър и смислен свят за децата"


Сподели:
10 Юли 2019, Сряда
Той е роден във Варна. Там завършва Първа езикова гимназия и МУ. Собственик и изпълнителен директор е на една от най-големите научноизследователски организации в Централна и Източна Европа

Основател на Фондация "Българска Памет", която реализира инициативи за съхранение на българското културно-историческо наследство, иновации в образованието, кариерно развитие на младите хора в България, реинтеграцията на българската диаспора и борбата с демографската криза в страната.

Притежава две частни детски градини и иновативно училище, обявено за „Училище посланик на Европейския парламент“. В свободното си време създава музика и споделя, че има удоволствието да работи с едни от най-големите световни рок звезди по свои авторски музикални проекти.

Темата ви на TEDxStaraZagora е "Психология на успеха". Какво се крие зад това заглавие?

Защо смятате, че подобен тип събития са важни за развитието на общността в България?
Защото изваждат на показ добрите примери от различни сфери на обществения живот, които си струва да се следват, тъй като водят до прогрес не само в личен, но преди всичко в обществен план. Тези примери не се показват често в медийното пространство, но те съществуват, не са никак малко и трябва да се гордеем с тях, и най-вече – да ги мултиплицираме.

Завършете с послание към нашите читатели.
Много малко усилия трябват, за да се разбере, че дърво без корен не може и че сме призвани да бъдем заедно.

Ние, българите, сме сред създателите на европейската култура и цивилизация и трябва да се държим като такива. И само когато искрено обичаш средата, в която си роден и отрасъл, имаш желание да инвестираш таланта си в нея. Господ ни дава две неща – родителите и Родината. Оттам нататък е наша отговорност как ще допринесем за това страната ни, нацията ни, а и ние самите да се развиваме и усъвършенстваме. В нашите ръце е да направим така, че децата ни да живеят в един по-добър и смислен свят.

Зад това заглавие се крият много години упорита работа. Ще споделя с публиката на TEDxStaraZagora някои свои впечатления за това как би могло да изглежда успешното развитие, пречупено през моята призма. Без никакво теоретизиране, опирайки се само на личния ми опит и личната отговорност, която съм поемал. Ще разкажа с няколко думи през какво съм минал, откъде идват парите, какво може да направи бизнесът за младите хора в България и как участваме ние в този процес. Всички ние, защото сме важни и защото нашето участие в създаването на средата, която искаме да имаме, не е за подценяване.

На база на вашия опит кои бихте казали, че са основните качества, които са необходими на един човек, за да успее в България?
В днешно време шанс за успешна реализация имат хора с интердисциплинарни познания и умения, което значи, че от тях се изисква комбинацията от технически способности, нюх към бизнес тенденциите и предприемачески нагласи. Неслучайно именно на това залагаме в училището, което притежавам. Обучението по предприемачество заема важна част не само в образователната стратегия на ЧСУ „Цар Симеон Велики“, но то заема все по-приоритетно място сред целите на Европейския съюз в сферата на образованието.

Общата тема на TEDxStaraZagora е "Пробуждане". Какво пробуждане си пожелавате да видите в българското общество?
Пожелавам си повече българи да осъзнаят, че мисията в живота на всички нас е една и съща, а именно – да живеем за другите хора. Успеем ли да разберем тази простичка истина, то просперитетът на българското общество е гарантиран.

А с какво усещане си пожелавате да остане публиката на събитието след вашата лекция?
С мотивация и усещане за значимост. Бих искал хората наистина да разберат, че подобряването на средата ни за живот е само и единствено в наши ръце и трябва да имаме самочувствието и смелостта да го реализираме, защото успехът е степен на полезност. Вярвам, че постулатите, които ще споделя, ще помогнат на посетителите на TEDxStaraZagora да открият техния собствен път към успеха.

Източник: uspelite.bg

В категории: Интервюта,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код