Съдът: "Булгартрансгаз" не може да смени строителя на "Турски поток"


Сподели:
15 Юли 2019, Понеделник
Магистратите забраниха на компанията да подпише договор с "руския" кандидат

Окончателно: решението на държавната компания "Булгартрансгаз" да подмени избрания строител на газопреносната система от турската до сръбската граница, или т.нар. българска отсечка на "Турски поток", е отменено. Това става ясно от решението на Върховния административен съд (ВАС), което потвърждава действията на Комисията по защита на конкуренцията (ВАС) по казуса. А той накратко е следният: "Булгартрансгаз" през април първоначално посочи за изпълнител на проекта на стойност близо 3 млрд. лв. саудитската компания "Аркад". В последствие обаче отказа да сключи договор с победителя в обществената поръчка и поиска проектът да се изпълнява от втория в класирането по време на търга -  обединение "Газово развитие и разширение в България".

КЗК не разреши на "Булгартрансгаз" да сключи договор с руския участник, въпреки че мотивът на държавната компания бе, че проектът е от "особено важен държавен и обществен интерес" и забавянето му може да причини "значителна и трудно поправима вреда". Последва обжалването пред съда, който е излязъл с определение в края на миналата седмица. А то забранява окончателно подписването на договор.

"Газово развитие и разширение - България" и руската връзка

Въпросният консорциум се състои от италианските компании "Бонатти С.П.А." и "Макс Щрайхер С.П.А.", които са световноизвестни в строителството на газопроводи. Третата фирма в обединението с италианските гиганти обаче е интересна - става дума за "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л." - клон България. Според информацията в Търговския регистър българският клон е основан в началото на януари 2019 г. и е с предмет на дейност "Проектиране, техническо консултиране и строителство на газопровод в България и експлоатация и управление на този проект; b. Други инвестиционни и търговски сделки и дейности; и c. Всякакви други дейности, които не са забранени от закона". Неин представител е руският гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук. Компанията майка е регистрирана в Люксембург. Българският клон обаче изглежда специално създаден за търга на "Булгартрансгаз" с оглед на регистрацията. Андрей Владимирович Пархомчук -пък е свързан с руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски.

"Комплишънс дивелъпмънт" има клон и в Белград - в Сърбия "Газпром" ще строи газопровода от българската до унгарската граница като продължение на "Турски поток". "Капитал" пък разкри, че доскорошният директор на "Комплишънс дивелъпмънт" Владимир Шматович е заместник генералният директор по развитието на руската "Тръбна металургична компания" (ТМК) и член на борда на директорите на подразделението й за газови и петролни тръби IPSCO Tubulars Inc.

"Булгартрансгаз" е поела ангажимент пред "Газпром", че още от началото на 2020 г. ще осигури техническа възможност за пренос на определени количества природен газ в посока от Турция към Сърбия. Ако това не се случи, ще има значителни по размер негативни последици за държавното дружество. В същото време най-кратките срокове за изграждане на минимално необходимите части от газопровода, които ще позволят пренос на газ, са 250 дни. Това на практика означава, че дори строителството да започне още този месец, "Булгартрансгаз" няма как да изпълни договора си с "Газпром", припомня "Капитал".

Източник: clubz.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код