Експертът Ясен Танев за хакерската атака срещу НАП: "Това е един IT Чернобил"


Сподели:
16 Юли 2019, Вторник
Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми
"Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран", каза още Танев.

Като IT Чернобил определи хакерската атака срещу НАП експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Хакерите съобщиха в имейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции. Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите и така през него е източено съдържанието на над 110 бази данни.

"Файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми", предупреди Танев. Той лично е открил и себе си в този масив. "Има данни за съдии и прокурори. Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни”, коментира експертът.

Той призова държавните институции да излязат с ясна информация за това какво се е случило, също да работят с експертите по киберсигурност от частния сектор. "Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран", каза още Танев.

Според него е малко вероятно тази хакерска атака да е дело на вътрешен човек, категоричен е, че тя е добре планирана.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че в момента се проверява всеки един от милионите записи и това дали има теч на информация и дали данните са действителни.


"Твърди се, че тези данни са чувствителни от данъчните декларации. В момента с правоохранителните органи опитваме да разберем дали са достъпили до НАП по неоторизиран начин".

Източник: epicenter.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код