Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК


Сподели:
17 Юли 2019, Сряда
„Билд“ излезе с ентусиазирано заглавие „Да! Да! Да! Урсула!“

"Губя дългогодишен министър, печеля нов партньор в Брюксел", реагира Ангела Меркел. Тя е „най-достойният кандидат за този пост“, смята Доналд Туск

Веднага след гласуването в Европарламента Урсула фон дер Лайен започна да получава поздравления за избори си начело на ЕК. Припомняме, че тя бе избрана с крехко мнозинство от 383 гласа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че дълбоките ѝ познания за НАТО, получени на поста министър на отбраната на Германия, ще бъдат полезни в по-нататъшното сближаване на Европа и Америка.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че фон дер Лайен е "най-достойният кандидат за този пост".
Поздравления към Урсула фон дер Лайен отправиха и първия дипломат на Евросъюза Федерика Могерини и Шарл Мишел, който от 1 ноември ще замени Доналд Туск на поста председател на Европейския съвет.

Германският канцлер Ангела Меркел също поздрави бившия вече  министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен като първата жена и първият германец, който ще ръководи Европейската комисия за последните 50 години.

Канцлерът на Германия похвали дългогодишния си съюзник като "ангажиран и убедителен европеец“, който ще „се справи с големите предизвикателства пред нас като Европейски съюз". Тя ще бъде "първата жена президент на Европейската комисия и първият германец за повече от 50 години начело на европейската изпълнителна власт", каза Меркел в изявление.
"Дори днес да губя дългогодишен министър, печеля нов партньор в Брюксел. Затова очаквам с нетърпение доброто ни сътрудничество", допълни Меркел.
Уебсайтът на най-продавания ежедневник в Германия - "Bild", приветства избора с простото и ентусиазирано заглавие "Да! Да! Да! Урсула!

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код