ZDNet: "Откраднатата база данни на НАП се споделя в хакерски уебсайтове"


Сподели:
19 Юли 2019, Петък
Линкове за сваляне на базата данни са споделени от хакера и търговеца на данни с псевдоним „Instakilla“. Смята се, че той действа извън пределите на България

Базата данни на Националната агенция за приходите, която изтече в интернет, се споделя свободно в хакерски уебсайтове. Това докладва онлайн изданието Zero Daily News, позовавайки се на свои източници от разузнавателни общности

Линкове за сваляне на базата данни са споделени от хакера и търговеца на данни с псевдоним „Instakilla“. Смята се, че той действа извън пределите на България.

От ZDNet са получили достъп до базата данни и са потвърдили нейната автентичност. Тя е същата като изпратената на българските медии през уикенда.
Базата данни съдържа 57 папки, а общият й обем възлиза на 10,7GB.

Тя вкючва лични и финансови данни, включително персонална идентификационна информация, данъчна информация, чиито източници са НАП и други правителствени организации.

„Instakilla“, търговецът на данни, споделил базата данни публично, отказва да коментира. Това лице е споделяло данни от години. В миналото то е предлагало данни, принадлежащи на гейминг форуми, както и хиляди селфита на българи, показващи личните си карти на камерата с цел идентификация.

Остаряла версия на сайта на „Instakilla“, която преди години е била използвана за продажба на кокаин, е била обвързана с профил на българин в социалната мрежа Фейсбук, но не е ясно дали това e “Instakilla“.

Междувременно НАП съобщава на своя уебсайт, че хакерът е получил достъп до не повече от 3% от данните на агенцията, и че атаката се е случила преди около 20 дни, а не преди години.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код