Шефът на арестувания за кибератаката на НАП:" Няма да разкодираме компютъра му за ГДБОП"


Сподели:
22 Юли 2019, Понеделник
Службите са иззели служебния компютър на Кристиян Бойков

На него има чувствителна информация, свързана с киберсигурността на нашите клиенти, които ние сме длъжни да опазим по договор, разкри Георги Янков

„Няма да разкодираме служебния компютър на Кристиян, както поискаха от нас службите”, заяви Георги Янков, работодател на програмиста, който бе задържан за кибератаката на НАП.

Георги Янков от „Тад Груп” и основателят на „Софт Уни” Светлин Хаков коментираха в студиото на предаването последните развития по случая с изтичането на данните на милиони българи в резултат на хакването на НАП.

Службите са иззели служебния компютър на Кристиян Бойков.

„В петък получихме писмо от ГДБОП, в което искат от нас да им помогнем отключат този компютър, но не смятаме да го правим, защото на него има чувствителна информация, свързана с киберсигурността на нашите клиенти, които ние сме длъжни да опазим по договор”, разкри Янков.

Мениджърът в глобалната компания за киберсигурност „ТАД Груп“ заяви, че има „100% доверие в своя служител”, макар че не той го е назначил във фирмата, но от досегашния си опит с него има много добри впечатления.

Работодателят му обясни, че фирмата им е работила с клиенти от банковия сектор, фармацевтични компании, най-вече в частния бизнес. Кристиян Бойков  не е работил с ангажимент да проверява сигурността на държавни институции. Единствената държавна структура, с която е работил за кратко е Фондът за гарантиране на влоговете. Янков даде за пример Фонда като добър пример за защита на данните им. 

Георги Янков обясни още, че служебните компютри на всички специалисти във фирмата са криптирани, което не е прищявка, а изискване на фирмите, техни клиенти и правилата за работа, които те спазват. Информацията съдържаща се на компютрите на работещите във фирмата е изключително чувствителна за всички клиенти, с които е работил Кристиян.  Янков обясни, че в петък от ГДБОП е постъпило писмо с молба да им съдействат за декриптиране на информацията на компютъра. Той заяви, че нямат намерение да нарушават договорите си с клиентите и да разкриват и да дават достъп до тези данни. Ако тази информация изтече ще бъдат катастрофални последиците за всички, каза още Янков и допълни, че е пълен абсурд  Кристин да има нещо общо с това.

Светлин Наков коментира въвличането си в скандала, че е потърсен от журналисти за анализ на данните  и мнение. "Този който е пуснал този файл до медиите е направил всичко, за да заличи следите си. Всички данни са с дата 10 ноември 1989 година.", каза Наков и изрази съмнение за достоверността на уликите, защото никой не би си покрил следите частично.  По думите му този файл се е подмятал нелегално на флашка отдавна и в един момент  някой е решил да го пусне до медиите.

На въпросът кой хакна НАП Светлин Нанков отговори, че това е безотговорността на държавата. Той направи аналогия с ремонтите на улиците. По думите му институциите са получавали и друг пък информации за уязвимости, но не са обръщали внимание. Според него атаката може да е за да се накарат институциите да реагират. 

„Изложих различни хипотези пред медиите”, заяви Наков по повод на неговото твърдение, че доказателствата срещу Кристиян Бойков няма да издържат.


„Направи ми впечатление, че е ползвал и уиндоус и ми се стори странно как този човек си е заличил следите наполовина”, каза Наков, според когото повечето хакери работят само на линукс, но допълни, че може да има такива, които да ползват и операционната система на „Майкрософт”, но „не е типично” .

Сред възможните хипотези, според Наков, е и течът да е вътрешна работа на служители в НАП, както и да има намеса на чужда държава.

Георги Янков пък не изключва и тезата служителят му Кристиян Бойков да е натопен от конкуренти на неговата фирма.

Арестуваният за кибератаката на НАП Кристиян Бойков ще гостува в „Тази сутрин” този понеделник.

Източник: epicenter.bg

В категории: Новините,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код