Индия успешно се запъти към Луната


Сподели:
22 Юли 2019, Понеделник
Най-тежката ракета на Индия GSLV Mk-III успешно потегли към Луната от космодрума "Шрихарикота", съобщават местни медии.

Ракетата, която е част от мисията Chandrayaan-2, трябваше да бъде изстреляна на 15 юли, но планът беше отложен заради техническа неизправност, която според Индийската организация за космически изследвания учените са успели да разрешат в четвъртък.

Индия ще се опита да изпрати кораб на неизследвания Южен полюс. Chandrayaan-2 е първият опит на Индия да стъпи на Луната, което е постигано до момента само от Русия, САЩ и Китай. Целта на мисията е събиране на информация за минералния и химичен състав на Южния полюс на Луната, а също така и издирване на вода.

Корабът е с маса 3850 килограма. Той е оборудван с орбитален апарат, луноход и роувър. Проектиран е да анализира повърхността на Луната в продължение на две седмици. По план космическият кораб трябва да кацне на лунната повърхност на 6-7 септември, след като вземе разстоянието от 384 400 километра.

На Chandrayaan-2 ще му отнеме 54 дни да изпълни задачата по кацане на Луната чрез внимателно планирани орбитални фази.

Азиатската държава иска да изследва непознатия Южен полюс на Луната 11 г. след първата успешна лунна мисия на Индия. Chandrayaan-1 направи повече от 3 400 завъртания около Луната и работи 312 дни до 29 август 2009 г. Chandrayaan-1 пренаписа геоложката история на Луната чрез откриване на следи от водни молекули на лунната повърхност.

Освен Chandrayaan-2, Индия разработва план за изпращане на хора в космоса до 2022 г.

Мисията е организирана на фона на подновения интерес на държавите към проучването на Луната. През януари китайски кораб се превърна в първия, кацнал на далечната страна на Луната, а през април израелският кораб Beresheet, първата частно финансирана мисия до Луната, се разби след проблеми с двигателя.

Преди дни се навършиха 50 г. стъпването на човек на Луната.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код