Иванчева и Петрова искат ГДБОП да разкрие кой е пуснал личните данни по делото им


Сподели:
22 Юли 2019, Понеделник
Четири жалби заради публикуване на лични данни на служители на КПКОНПИ, подсъдими, свидетели, политици, вещи и поемни лица пуснаха бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Те питат кой публикува в интернет личните данни по делото "Иванчева" - хакер, спецсъд или прокуратурата. Незаконно са публикувани 127 документа (над 1200 страници) с ЕГН, адрес и други лични данни на 100 лица, свързани по делото.

Публикувани са данните на главния архитект на София Здравко Здравков, на полицаи, експерти от МВР, от ДАНС и от КПКОНПИ. Личните данни на представители и собственици на строителните фирми "Артекс", "Гаранти Коза", на Националната асоциация на строителните предприемачи и на други хора свободно са разпратени до мрежата.

От страна на Иванчева и Петрова има максимално подробни - имена, ЕГН, адреси, граждански статус, имена на роднини, банкова информация, данни за здравословни проблеми и други.

На един от сайтовете, където са открити личните данни на хора, свързани с делото Иванчева, имало и 125 файла по делото. Възможно е това да е хакерска атака, но е възможно да бъде и нерегламентирано изпращане от длъжностни лица. Близките на Иванчева и на Петрова се опасяват, че може в интернет да са изтекли данни по още много дела в Спецсъда. Всичко това може да има негативен ефект не само върху засегнатите физически лица, но и за съдебната система и за националната сигурност, алармират от страна на Иванчева.

Иванчева и Петрова искат четирите институции да проверят:

"1. Има ли нарушение при обработката и разпространение на личните данни и по чл. 64 от ЗСВ?

Как са достигнали файловете до съответните сайтове/сървъри, които са ги публикували - дали става дума за хакерска атака или нерегламентирано изпращане от длъжностни лица?
Има ли нерегламентирано публикуване и на други документи по НОХД 2617/2018 г. на СНС?
Да бъдат взети съответните мерки за прекратяване на нарушенията. Независимо, че преди 1,5 месеца пуснахме жалба, изтичането на информация не само, че не е прекратено (файловете с лични данни продължават да са със свободен достъп в интернет), но и установяваме публикуване на още файлове с лични данни.", пише в жалбата до ГДОБП, ВКС, ИВСС и до Комисията за защита на личните данни, където днес имало опит за хакерска атака.

Според авторите на сигнала до ГДБОП, ВКС, Инспектората на ВСС и до Комисията за защита на личните данни, ситуацията е трагикомична.

По време на 10-часовия арест в центъра на София служителите на КПКОНПИ са с маски, а сега ЕГН-тата (и на подсъдими, и на арестуващи - б.р.) се разпространяват свободно в интернет чрез файлове, създадени от съда и прокуратурата, недоумяват близките на Десислава Иванчева.

Това е нарушение на Регламент (ЕС) 2016/679, на Закона за защита на лични данни и на Закона за съдебната власт, категорични са те.

Според сигнала, подаден до четирите институции, има безспорни доказателства, че на 14 май единият от файловете с лични данни е изпратен от служител на специализирния съд. На 5 юни 2019 г пуснахме жалба до Инспектората към Висшия съдебен съвет и ВКС, но вече шест седмици институциите мълчат, пишат авторите на сигнала.

Докато чакат отговор, те откриват още 126 файла с лични данни. Те недоумяват дали това е хакерска атака или специализираният съд и прокуратурата грубо погазват законите!

Жалбите бяха подадени следобед на 22 юли 2019 г.

Припомняме, бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани публично в центъра на София на 17 април 2018 г. Те бяха задържани с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. На последното заседание по делото срещу тях обвиненият заедно с тях по-предишен кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро. Към момента Иванчева и Петрова са под домашен арест.

Десислава Иванчева се яви на изборите за евродепутат и получи подкрепата на 30 310 души, което е 1.55%. Ден след евровота Иванчева заяви, че обмисля да се кандидатира за кмет на София.

Източник: news.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код