Православната църква почита паметта на св. великомъченица Христина


Сподели:
24 Юли 2019, Сряда

Днес празнуват всички, които носят имената Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян


Йосиф Песнописец (IX в.) написал в чест на радетелката на християнството канон в кондака, на който се говори за нейните свети мощи, които дарявали вярващите с изцеление
На днешния ден – 24 юли, Православната църква почита паметта на св. великомъченица Христина. Тя била родом от гр. Тир, а баща ѝ бил управител на този град. Ревностен езичник, той се отнасял жестоко към всички последователи на християнското учение. Наричал се Урбан.

Малката Христина растяла като изключително будно, умно и любознателно момиче. Когато се превърнала в красива млада девойка, тя проявила дълбок интерес към християнските ценности и послания.

Един ден, разгневена от езическите вярвания, тя счупила домашните сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. От тази нейна постъпка баща ѝ се ядосал. Христина смело му изповядала вярата си в Христа.

Умопомрачен от ярост и злоба, родителят подложил девицата на жестоки изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Жестокият мъж разпоредил да хвърлят в тъмница измъчената му дъщеря, но починал внезапно. Юлиян, следващият управител на Тир, продължил да подлага на още по-жестоки мъчения непоколебимата девойка. Не след дълго издал нейната смъртна присъда. Христина била прободена с железни копия от войниците

Гореописаните събития се случили около 300-та година по време на царуването на император Диоклециан. Един от родствениците на Христина погребал нейното многострадално тяло. Йосиф Песнописец (IX в.) написал в чест на великомъченица Христина канон, в кондака на който се говори за нейните свети мощи, които дарявали вярващите с изцеление.

Днес празнуват всички, които носят имената Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян. Честито на имениците!

Източник: epicenter.bg

В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код