Филип Попов към управляващите: "Не хвърляйте българските партии на бизнеса"


Сподели:
24 Юли 2019, Сряда
"Свалете от тезгяха националната сигурност на България!", заяви в пленарна зала секретарят на ПГ на „БСП за България“

"Кой ще защитава бедните в България, когато корпорациите и бизнесът плащат на партиите?", попита депутатът Антон Кутев

„Не хвърляйте българските партии на бизнеса. Свалете от тезгяха националната сигурност на България!“. Това заяви в пленарна зала секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той обясни, че левицата подкрепя ветото на президента за финансирането на партиите от бизнеса и подчерта, че въпросите за размера на субсидията и начина на финансиране на партиите са неизменно свързани. Той обясни, че с така приетия закон, на практика се узаконява корупцията и той противоречи на Закона за политическите партии и цитираните европейски норми във ветото на президента - партиите ще се финансират и от чужденци; политическите партии не могат да извършват стопанска дейност и нямат право да учредяват и да участват в търговски дружества и кооперации.

По думите му държавната субсидия представлява около 80 % от приходите на партиите и няма как те да се получават извън държавната хазна и да искаме независима политика и сувернитет.

„Политическите партии ще бъдат зависими и ще обслужват корпоративни бизнес интереси, интереси на чужди държави, чужди служби“, коментира социалистът.

Попов подчерта, че политическите партии са част от демократичния процес, те са част от правовата държава и са политически инструмент, чрез който се управлява държавата и те и тяхната защита и независимост са част от националната ни сигурност.

„При това положение министър- председателят да излезе и да заяви- аз внасям закон за промяна на финансирането им, или по-точно на практика за отмяна на държавното финансиране и оттук нататък хвърляме партиите на олигарсите“, категоричен бе той.

Попов подчерта, че предложението е на ДПС, но управляващите ще носят отговорност за последиците. „Обръщам се към официалните коалиционни партньори на ГЕРБ и към Воля. Без вас ГЕРБ и ДПС не могат да преодолеят ветото. Вие от ОП твърдите, че сте част от тази коалиция, за да бъдете коректив на ГЕРБ. Покажете, че не сте само притурка и че няма да цопнете в канала на политическото ехо на ГЕРБ, както други преди вас“, призова той.

Попов подчерта, че БСП е последователна в позицията си, което е отговорното държавническо и демократично поведение. Филип Попов заяви, че ГЕРБ ще се финансира щедро от бизнеса, защото бизнесът е зависим от държавата, а държавната администрация е завладяна от ГЕРБ. „Това е тежък удар срещу плурализма, демокрацията и свободния и независим бизнес в България. Такъв модел на финансиране няма никъде в Европа и си има причини за това", каза Филип Попов.

„Има два механизма, които могат да защитят ниските слоеве на обществото от абсолютно произволния капитал – профсъюзите и политическите партии, които имат възможността да го направят“, заяви народният представител Антон Кутев.

По думите му когато направиш политическата система зависима от бизнеса, той определя коя партия ще бъде по-бедна и коя по-богата, дали някоя партия ще съществува, или не. „Кой ще защитава бедните в България, когато корпорациите и бизнесът плащат на партиите, които с тези субсидии няма да имат възможност да продължат нататък. Управляващите в момента дават цялата власт на богатите и силните, защото те вече притежават работните места, финансовата власт, те управляват медиите. Кой ще защити родителите и децата ви след това? Това, което вие правите в момента, е мръсотия към собствения си народ“, категоричен бе той.

Източник: epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код