Пенчо Милков: "Търси се политическата отговорност за разрастването на чумата по свинете"


Сподели:
24 Юли 2019, Сряда
Съществуват много опасности, които ще се развият. На първо място това е загробването на животните. Това са тонове заразено месо, каза депутатът от БСП

Търсим политическа отговорност за разрастването на чумата по свинете.

Пенчо Милков посочи, че на първо място визира министъра на земеделието, началника на БАБХ, председателя на Централния епизотичен съвет.

"От името на парламентарната група ще направим изявление по повод разпространяването на африканската чума по свинете. Пред вас са народни представители от засегнатите области и от земеделската комисия. Ситуацията е тежка, три области вече официално обявиха извънредно положение. От БАБХ дават данни за три засегнати свинекомплекса. Ситуацията се разраства за вас, за хората, за гражданите с часове. Всъщност тя изобщо не е изненада, защото повече от две години нашата парламентарна група, включая и себе си, алармирахме с парламентарен контрол, въпроси, питания и обсъждания в Земеделска комисия", каза той и уточни, че заболяването години наред и било в Румъния.

Той отчете, че националният епизоотичен съвет не е заседавал почти година.


"Екарисажите са затворени", каза той и посочи, че се задава въпроса как ще бъде унищожен това, което вече е биологичен материал.


"За нас и за колегите ни, събирайки се днес за пореден път да обсъждаме въпроса, става дума за немарливост и за некомпетентност. Затова търсим политическа отговорност от хората, които носят отговорността за навлизането с такива темпове и за разрастването на заболяването. Съществуват много опасности, които ще се развият. На първо място това е загробването на животните. Това са тонове заразено месо", обясни Милков.


Според него отговорните лица не са свършили своята работа и не са действали адекватно, нито са обяснявали ситуацията на хората.

Източник: epicenter.bg

В категории: България, Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код