Парламента поиска изслушване на Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев


Сподели:
26 Юли 2019, Петък

Левицата поисква изслушване на земеделския министър Десислава Танева и на вицепремиера Томислав Дончев заради кризата.

По-късно народни представители от различни групи се изказаха по темата.

Ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, ще се разпространи заразата африканска чума по свинете, смята Бюрхан Абазов от ДПС. Заразата вече е засегнала големите свинекомплекси. Всички мерки, които взеха досега управляващите са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани, подчерта депутатът като припомни, че заразата от две години е в Европа.

Според Абазов институциите в България не са се сработили в критична ситуация.

Заради твърдението на МЗХ, че ще се компенсират само регистрираните свиневъди, малките в бранша автоматично искали да скрият животните си.Във връзка с оградата срещу чумата по свинете, Абазов посочи, че тя е била като за детска площадка.

С височина 1 метър, около която намериха едно умряло прасе, изследванията показаха, че то е умряло от смях, иронизира още депутатът от ДПС.

Предприетите мерки от МЗХГ срещу чумата по свинете са адекватни, смята Александър Сабанов от ВМРО. По мнението му оградата срещу свинете е дала някакъв резултат. Имам информация от миналата седмица, че групи от ловци, които са си обикаляли полетата, казват, че няма нито една диря, която е прекосила тази граница, разкри депутатът.

Той все пак призна, че мерките са закъснели и че секторът е застрашен. Има голяма опасност България да загуби индустриалното свинепроизводство, подчерта воеводата.

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Според специалиста Пенчо Милков темата не се политизира. Заболяването го виждахме как настъпва, след това го видяхме как премина границата, сега го виждаме как се разпространява, обясни той. Според него по време на разплода на прасетата е трябвало да бъдат отстреляни всички диви прасета.

Границата между България и Румъния не е била затворена за продукти от свински произход. Докато в Румъния гърми заболяването, фуражи влизаха в България и тези свинекомплекси се снабдяваха с такъв фураж, разкри Милков.

Припомняме, че по-рано днес земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски при мерките за справяне с чумата по свинете.

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис пък подчерта пред БНР, че страната ни може да изгуби свиневъдството си.
Източник: news.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код