Русия атакувала системите за гласуване във всички американски щати


Сподели:
26 Юли 2019, Петък
Комисията по разузнаване към Сената на САЩ е заключила, че системите за гласуване във всички 50 щата са били мишена на Русия през 2016 г., пише вестник "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че действията на Москва са били доста по-мащабни от предположенията, включително не са били засечени от щатите и федералните власти тогава.

В двупартиен доклад се предупреждава, че САЩ остават уязвими и на президентските избори през 2020 г. Откритията са толкова редактирани по настояване на американските разузнавателни агенции, че дори и някои ключови препоръки за вота следващата година са засекретени.

Докладът - първият том от няколко, които ще бъдат публикувани от комисията, разследвала намесата на Русия на изборите през 2016 г. - се появи 24 часа, след като бившият специален прокурор Робърт Мълър предупреди, че Русия действа за нова намеса, "докато ние си стоим тук".

Докато подробностите за много хакерски атаки на руското разузнаване, особено в щатите Илинойс и Аризона, са добре известни, комисията описва "безпрецедентно ниво на активност срещу щатската избирателна инфраструктура", което е било предимно с цел търсене на пропуски в сигурността на системите за гласуване.

Заключава се, че няма доказателства за промяна на някакъв глас при реалното машинно гласуване, но "руските киберактьори са били в позиция да изтрият или да променят информация на гласоподавател" в базата данни на избирателите в Илинойс. Комисията не е открила доказателства руснаците да са извършили подобно нещо.

В разследването на комисията са участвали републиканците и демократите.

Докладът не критикува пряко американските разузнавателни агенции или щатите, но описва в какъв мащаб е провалът на разузнаването и подценяването на действията на Русия.

Дори и днес, след две години и половина разследване, комисията признава, че "руските намерения по отношение на американската избирателна инфраструктура остават неясни". Руските разузнавателни агенции, особено военното разузнаване, може би са се "опитвали да се възползват от пропуските в системата по време на изборите по неизвестни причини, но са решили да не прибягват до тези опции", пише още в резултатите след разследването. Комисията намеква, че вариантите пред Русия могат да бъдат използвани на по-късна дата, което е най-голямото притеснение за Агенцията за национална сигурност, Департамента за вътрешна сигурност и ФБР.

Докладът също разкрива някои нови интересни факти. Например се подчертава, че Държавният департамент е бил наясно, че руски представители са поискали да изпратят наблюдатели в секциите на вота през 2016 г., както САЩ изпращат в други държави, включително и в Русия. В доклада се пояснява, че машините за гласуване не са свързани с интернет и най-ефикасният начин за промяна на вота е чрез физически достъп до машините и компютрите.

Докладът е озаглавен "Руските усилия срещу избирателната инфраструктура". Това е първият огласен том след повече от 200 интервюта със свидетели и събиране и преглед на близо 400 000 документа. Следващите томове ще се отнасят до действията на Русия в използването на социалните мрежи за оказване на влияние върху американския избирател, както и контактите между Русия и членовете на кампанията на Тръмп.
Източник: news.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код