НАП: "Не се налага да сменятe личните си документи, сменете паролите на пощите и ПИК на НАП "


Сподели:
26 Юли 2019, Петък
Няма повод за паника, заявиха от приходната агенция

"Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или хипотетична възможност за задлъжняване на лицата. Няма причина за необмислени действия", увери говорителят Росен Бъчваров

Важно е да комуникираме отговорно независимо от създадената ситуация, за да не се създават ненужни поводи за паника“, заяви на брифинг говорителят на НАП  Росен Бъчваров.

Около половин милион българи вече са проверили дали данните им са изтекли след хакерската атака в НАП, съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Към момента съотношението ИМА неправомерно разкрити данни и НЯМА неправомерно разкрити данни е 75% към 25%.

От НАП съветват тези граждани, станали жертва на хакерската атака, да си сменят паролите на пощите и ПИК на НАП.

„Това са чисто превантивни мерки от гледна точка на допълнителна сигурност. Няма пряка заплаха за разбиване на паролите на пощите, но ние съветваме българските граждани да има такава промяна“, заяви Бъчваров.

Втората препоръка е свързана с финансови злоупотребни – да не се споделя с някой чувствителна финансова информация.

Третото нещо, което трябва да се направи, е да се прочетат съветите и препоръките към гражданите, които са публикувани в НАП. Там подробно са разказани има ли рискове от вземане на кредити от чужди лица, продажба и покупка на имущество. „Няма обаче никаква опасност за имуществото на хората или хипотетични рискове за задлъжняване на физическите лица“, потвърди още Росен Бъчваров.

Към момента приложението на НАП само разкрива, че има неправомерни данни, но не се знае какви са. Затова се извършва процес на съпоставка на всички данни, за да стане ясно какви са тези разкритите информации.

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране заявиха, че няма опасност да се теглят кредити с изтеклите лични данни.

„И преди това събитие и към настоящия момент компаниите, ангажирани с потребителско кредитиране, са предприели достатъчно мерки за идентификация на своите клиенти.

Отделно от това процесът винаги включва намесата на служител, което верифицира процеса на отпускане на кредит. Кандидатстването за онлайн кредит не изчерпва процеса. Човекът, който тегли кредит, се явява пред служител на компанията и се идентифицира с документа си за самоличност”, обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

„По отношение на 189-те души, чиито пълен обем лични данни са изтекли, ние сме свързали с тези лица, за да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейли, телефони. Те не следва да сменят личните си карти, но за тях е по-висок рискът някой да се опитва да злоупотреби с данните им” , обясни заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.

Бчваров обяви, че приложението не допуска грешка при запитване от българските граждани. „Има случаи, в които изпращането на съобщението се забавя. Поради тази причина допускаме три запитвания. Хората, които живеят извън България, ако нямат български мобилен номер, трябва да се свържат с НАП”, уточни говорителят на Приходната агенция.

Той обяви, че в момента се съпоставят 70 млн. записа в базата на НАП с тези, които са разпространени публично. „Към момента не сме сигурни, че разпространената информация не е манипулирана”, каза той.

Ето и съобщението, което НАП разпростани на сайта си:

Какво да направя, ако справката сочи, че има незаконно разпространени мои лични данни?


Уважаеми клиенти,

Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия.

Не се налага да сменяте документите си за самоличност.

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

Съветваме Ви да бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация.

За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП.

Какви конкретни данни за мен са разпространени?

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние.

В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключим със съпоставката ще можем да предоставим и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Дотогава е достатъчно да се запознаете с препоръките на НАП във връзка с личните данни.

Източник: epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код