Брюксел е по-малко готов за „твърд Brexit“, отколкото Лондон


Сподели:
29 Юли 2019, Понеделник
Според британска бизнес организация това би отслабило позицията на Острова в преговорите с Блока

Европейският съюз е по-малко подготвен за т.нар. „твърд Brexit“, отколкото Обединеното кралство По този начин британските компании потенциално ще са в губеща позиция, ако се стигне до излизане на Великобритания от ЕС без преходно споразумение, а Лондон ще има по-малко тежест в бъдещите преговори с Брюксел, пише Reuters.

Изявлението, че ЕС, с изключение на Ирландия, изостава от Великобритания в подготовката за „твърд Brexit“ бе разпространено от Конфедерацията на британската индустрия (CBI). „Комбинацията от различните подходи на ЕС и Великобритания създава дисбаланс, при който износът на стоки и услуги от ЕС към Великобритания, ще бъде по-облекчен, отколкото британският износ на стоки и услуги към Блока“, гласи нов доклад на британската бизнес организация.

„От бизнес перспектива Великобритания предприе по-отговорния подход, но освен това се постави в позиция на относителна слабост що се отнася до преговорите с ЕС в бъдеще“, гласи още становището на CBI.

Според организацията, въпреки че Кралството също трябва да увеличи подготвеността си за „твърд Brexit“, то Блокът досега е предприел само няколко ограничени, временни мерки. Една от тях е да се позволи лицензите за британските товарни превозни средства да бъдат валидни в продължение на девет месеца след осъществяването на евентуален Brexit без споразумение. За още половин година пък ще бъде позволено на британските самолети да летят неограничено в европейското въздушно пространство.

Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код