Ако ЕС не се огъне, хаосът около Брекзит води към избори или излизане без сделка


Сподели:
29 Юли 2019, Понеделник
За да нареди пъзела около Брекзит, който вече три години парализира британската политика, премиерът Борис Джонсън има три опции – избори, нова сделка или Брекзит без сделка. Джонсън обеща да постигне нова сделка за "развода", така че Великобритания да може да напусне Европейския съюз на 31 октомври

Ако се стигне до "далечната възможност" ЕС да откаже да преговаря, той ще пристъпи неохотно към Брекзит без сделка. "Ройтерс" обобщава възможните сценарии:


Избори

Европейският съюз отказва да пренапише Споразумението за оттеглянето, което Тереза Мей договори през ноември миналата година. Тъй като Обединеното кралство върви към излизане без сделка, британските депутати натискат спирачките и Джонсън свиква избори.


Изправен пред бунт заради "твърдия" Брекзит, Джонсън би могъл да разпусне парламента и да свика национални избори, представяйки разбунтувалите се депутати и опозиционната Лейбъристка партия като враговете на "народния Брекзит".
Според JPMorgan е най-вероятно преговорите с ЕС да не стигнат до никъде и Джонсън да бъде примамен от изборен съюз с Партията на Брекзит а Найджъл Фараж. "Перспективата за свързване на консерваторите с Партията на Брекзит, било то формално или неформално, ще направи общите избори да изглеждат като най-привлекателната от възможните за Борис опции".

Избори могат да бъдат предизвикани по два начина. Ако две трети от депутатите се съгласят с предложение на правителството в тази посока, или ако мнозинството депутати гласуват, че нямат доверие в сегашното правителство и не бъде договорено никакво алтернативно управление.


Очаква се Джонсън да се изправи пред вот на недоверие по искане на опозиционната Лейбъристка партия, когато парламентът отново се събере през септември. Ако не успее да премине теста, по правило има 14 дена за сформиране на алтернативно правителство. Ако никой не може да го направи, се свикват избори. Ако вотът на недоверие се състои на 3 септември, изборите може да се състоят най-рано на 24 октомври.


Нова сделка

Заплахата от Брекзит без сделка убеждава най-големите сили в ЕС – Германия и Франция – да се съгласят със значително преразглеждане на споразумението за "развода". ЕС се огъва под натиска и се съгласява с нова сделка. Ако има големи пазарлъци, е възможно тя да бъде постигната на Европейски съвет в последната минута – предпочитаното от ЕС средство за решаване на кризи - и двете страни да изиграят драма за пред вътрешната публика.


Според Goldman Sachs има 45% шанс за постигане на изход със сделка. За да бъде тя преработена, ще е необходима подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, на френския президент Еманюел Макрон, както и на Ирландия.


Всяко ново споразумение ще трябва да спечели мнозинство в 650-местния британски парламент, където управляващата Консервативна партия няма мнозинство и е разделена по въпроса кой е най-добрият начин за осъществяване на Брекзит.


Без сделка

ЕС отказва да играе играта на Джонсън и отхвърля възможността за забавяне. Обединеното кралство излиза хаотично от блока на 31 октомври.


Според много инвеститори Брекзит без сделка ще изпрати шокови вълни към световната икономика, ще потопи британската икономика в рецесия, ще ядоса финансовите пазари и ще отслаби позицията на Лондон на важен международен финансов център.


Излизането на Обединеното кралство от блока без сделка значи, че няма да има официално споразумение за преходния период, покриващо всичко – от паспортите за животни след Брекзит до митническите разпоредби по северноирландската граница.


Малко след избирането на Джонсън за премиер Goldman Sachs повиши оценката си за вероятността от "твърд" Брекзит от 15 на 20 процента.


Според поддръжниците на Брекзит без сделка, макар да е възможно да има кратко безредие, в дългосрочен план икономиката ще просперира от бързото прекратяване на еврочленството.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код