Кристалина Георгиева сред тримата финалисти на ЕС за директор на МВФ


Сподели:
30 Юли 2019, Вторник
Правителствата на страните членки на ЕС сведоха списъка с кандидатите за поста директор на Международния валутен фонд (МВФ) от петима на трима и в него влиза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщава вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници от ЕС, предаде ТАСС.

Според изданието сред финалистите са Кристалина Георгиева, бившият председател на Еврогрупата и бивш министър на финансите на Нидерландия Йерун Дейселблум и гуверньорът на Централната банка на Финландия Оли Рен.

Така на практика отпадат министърът на икономиката и бизнеса на Испания Нади Калвино и настоящият председател на Еврогрупата португалецът Марио Сентено.

Изданието отбелязва, че страните членки на ЕС ще ускорят процеса по издигане на европейската кандидатура, тъй като се опасяват от конкуренцията на развиващите се страни. По традиция постът шеф на МВФ се заема от европеец.

Дейселблум и Рен са подкрепяни от северноевропейските страни и е малко вероятно да срещната съпротива от южните държави Италия, Португалия и Испания. Кристалина Георгиева пък е подкрепяна от Франция, но според правилата на фонда лидерът на институцията трябва да е на под 65-годишна възраст. След около 2 седмици Кристалина Георгиева прави 66 г. Ако бъде избрана, фондът ще трябва да промени правилата.

В петък Управителният съвет на МВФ ще обяви началото на процеса по избор на нов директор, след като Кристин Лагард подаде оставка, тъй като е номинирана за директор на Европейската централна банка.

"Блумбърг" също потвърждава информацията на "Файненшъл таймс", че Кристалина Георгиева, Йерун Дейселблум и Оли Рен са тримата финалисти. /news.bg


В категории: Европа, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код