Президентът на Чехия уволни министър на културата и тласна правителството към разпад


Сподели:
30 Юли 2019, Вторник
След двумесечно отлагане президентът Милош Земан уволни Антонин Станек след искане от страна на премиера Андрей Бабиш

Чешкият президент Милош Земан уволни министъра на културата Антонин Станек днес след двумесечно отлагане, което доведе управляващата коалиция до ръба на разпада, предаде Ройтерс.

Земан дълго време подкрепяше Станек въпреки искане, отправено още през май от Социалдемократическата партия на самия Станек и от премиера Андрей Бабиш, той да бъде отстранен. Конституцията изисква президентите да уволняват и да назначават министрите по искане на премиера. Земан обаче каза, че конституцията не му налага времеви ограничения как да действа.

Отстраняването на Станек не е краят на конфликта. Земан все още не е казал дали ще назначи номинирания от социалдемократите наследник начело на министерството на културата - Михал Смарда. В съобщението за уволнението на Станек не се казва нищо за негов заместник.

Бездействието на Земан накара социалдемократите да заплашат, че ще напуснат левоцентристкия кабинет, където са в коалиция с популистката партия АНО на премиера Бабиш. Те настояват Бабиш да използва своите пълномощия и да принуди Земан да действа, включително и с юридически средства, ако е необходимо. Бабиш обаче отказва да направи това, за да не обтяга отношенията си с президента.

Според Земан, Станек е бил добър министър. Президентът посочи също, че едно разпадане на коалицията няма да доведе до политически трус, тъй като Бабиш може да се обърне към проруската и антиевропейска опозиционна Партия на свободата и демокрацията (ПСД) за подкрепа на правителството вместо към социалдемократите.

Бабиш обаче, който вече крепи парламентарното си мнозинство с подкрепата на също така антизападно настроените комунисти, неведнъж изключи възможността да работи с ПСД.

В момента чешката икономика е в добра форма, расте стабилно и пазарите не се вълнуват от политическите игри в Прага, отбелязва Ройтерс.

/БТА/


В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код