Три медала и специална награда спечели български хор на конкурс в Италия


Сподели:
31 Юли 2019, Сряда
Русенският хор "Св. Георги Победоносец" се представи отлично на международния хоров конкурс "Seghizzi" в италианския град Гориция.

Международният хоров конкурс се проведе от 19 до 22 юли, като в него взеха участие предварително селектирани хорове от Италия, Испания, Украйна, Полша, Австрия, Канада, Индонезия, Филипините, Япония, както и българският детско-младежки хор "Св. Георги Победоносец" с основател и диригент Мина Драгнева-Влайкова, към Общински Младежки Дом - Русе.

„Децата излязоха с достойнство на сцената и направиха силно впечатление. Прекрасно и чисто пеене, характерни тембри и динамични нюанси, изключително точен ритъм, идеална дисциплина на изпълнение, добър прочит на партитурите, всичко наизуст, пълно подчинение на ръката на диригента и с много душа!" - сподели развълнувано русенският музикант Богдана Пенева след конкурса.

58-ото издание на италианския конкурс се проведе в няколко различни категории. Българският хор се представи отлично в категория "2А" за фолклорни обработки и традиционни песни, както и в категория "3", в която се представя ново съвременно произведение, посочено от организаторите. За изпълненията в тези категории хор "Св. Георги Победоносец" бе награден от 8-членно международно жури със златен медал, два бронзови медала и специална награда "Поезия в музиката" за цялостно представяне.

Пътуването на хора до Италия бе частично обезпечено със средства от Програма "Култура" на Община Русе по проект с Бенефициент - Сдружение БРТИМ.

"Възхищавам се на техния ентусиазъм и труд и им желая от все сърце по-нататъшни успехи. Да бъдат благословени!“ - допълни музикантът Богдана Пенева.

Диригентът на хора Мина Драганова-Влайкова, пианистът Божена Иванова, хормайсторът Марина Влайкова и хористите успешно завършиха 25-тия си концертен сезон с участието си в италианския хоров конкурс "Seghizzi". Хорът вече 25 години присъства активно в културните събития в България. Той е участвал в концертна програма „Панорама на българското хорово пеене” в зала „България”, София по покана на Българския хоров съюз, в концерт „България пее”, както и в множество коледни концерти и чествания на национални празници. Освен това хорът е инициатор и основен организатор на фестивала "Хорова среща Св. Георги" в Русе.

В репертоара му са включени възрожденски, патриотични, с поетично-родолюбив характер песни, православни песнопения, фолклорни обработки и образци на световната хорова музика.

С прекрасните си изпълнения хор "Св. Георги Победоносец" успява да завоюва множество награди както в страната ни, така и в Европа - награда "Сребърна лира" от Съюза на музикално-танцовите дейци в България по случай 25-годишнината на хора; втора награда от конкурса "EUROPA CANTAT” в Неерпелт, Белгия; специалната награда на Кмета на град Бидгошч, Полша за конкурсната програма на хора в Международния фестивал "Музикални импресии”; четири златни медала от Национален конкурс "Орфеева дарба” град София; грамота и специалната награда на министъра на отбраната на Република България; диплом за високо изпълнителско майсторство от "БЪЛГАРСКА РИВИЕРА” - международна хорова асамблея в рамките на ММФ “Варненско лято” с председател Марин Чонев и Борис Метанин - Президент на МХА и Московския хоров съюз; първа награда от конкурса за православни песнопения „Св. св. Кирил и Методий” в град Попово; диплом от Втори фестивал за детско-младежки хорове в град Варна в рамките на Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”; награда „Русе’’ 2019 в категория творчески колективи.

Източник: http://uspelite.bg

В категории: Новините, Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код