52 издателства се включват в десетото юбилейно издание "Алея на книгата" - Варна


Сподели:
02 Август 2019, Петък
В тазгодишното десето юбилейно издание на "Алея на книгата" във Варна ще се включат 52 издателства, от които 6 варненски, съобщи на пресконференция Василка Ванчева, която е част от Контролния съвет на Асоциация "Българска книга"

"Аз се радвам, че отново във Варна се случва това прекрасно събитие "Алея на книгата" и въпреки определени сложности и трудности в крайна сметка това е едно важно събитие в културния календар на града ни. Радвам се, че интересът към Алеята нараства с всяка година и от гледна точна на издателите и на публиката, която търси своята книга. Надявам се, че в перспектива ще продължим да разширяваме това събитие", заяви кметът Иван Портних.

Най-голямото книжно изложение на открито ще стартира на днес(2-ри август) от 18 часа и ще бъде отворено до 11-и август всеки ден от 10 до 22 часа. И тази година 19 шатри ще бъдат разположени между хотел "Черно море" и Фестивалния и конгресен център, които ще предложат хиляди книжни заглавия.

Традиционно Литературният кът е любима част от "Алея на книгата". Именно там се провежда богата културна програма, която представя българската литературна сцена в цялото й многообразие. Събитията включват още премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии. Има специален модул с активност и за най-малките читатели.

По случай десетото юбилейно издание на "Алея на книгата" организаторите са подготвили и две нови събития. Едното е част от програмата на Литературния кът в партньорство с Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките и е посветено на грамотността. На 3-и и 4-и август от 15 до 18 часа всеки, който има желание да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени на БАН за най-често допусканите грешки.

Участниците ще получат стикери "Написаното остава. Пиши правилно!", чието предназначение е да бъдат залепени върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

Второто ново събитие, което са предвидили организаторите в кръводарителска кампания с мотото "Капка кръв може да спаси живо, прочетена книга може да промени живот". Акцията е в знак на подкрепа към здравната система на града и всеки, който се включи в нея ще бъде "поощрен" с книга, подарък от българските издателства.

Участници в "Алея на книгата" - Варна 2019:

Шатра 1 - Варненски издателства

Шатра 2 - Сиела, Хермес

Шатра 3 - Атеа, Коала прес, Изида, Персей, Посоки

Шатра 4 - Бард

Шатра 5 - AMG Publishing, Букборд, Инфодар, Кръгозор

Шатра 6 - Жануа'98, Жар, Кибеа, Клевър Бук

Шатра 7 - Ера, Унискорп

Шатра 8 - Фют

Шатра 9 - Букохолик, Вакон

Шатра 10 - Емас, Рива

Шатра 11 - Агата-А, Дамян Яков, Милениум

Шатра 12 - Жанет 45, Парадокс, Шамбала

Шатра 13 - Лабиринт, Лира Принт, Прес

Шатра 14 - Асеневци, Бяло братство, Хартиен свят

Шатра 15 - Колибри, Прозорец, Просвета

Шатра 16 - Захарий Стоянов, Пан, Труд

Шатра 17 - АйСиЮ, Артлайн Студиос, Про Бук

Шатра 18 - Ина, Миранда, Хелиопол

Шатра 19 - Ентусиаст, Ергон, Инле, Лексикон

Източник: moreto.net

В категории: Култура, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код