Индустриалните свиневъди към държавата: Обявете извънредно положение в цялата страна!


Сподели:
02 Август 2019, Петък
Това би бил единственият начин да накара всички структури да работят по едни и същи правила

,,Съществува заплаха и голям риск за бранша. 30 процента от индустриалното свиневъдство не работи, него просто го няма. Неслучайно и други браншове са заинтересовани от този проблем, като кланиците и фабриките за месопреработка. Притеснението е, че може да се стигне дотам да бъдем зависими от вносни суровини, което ще повиши цената на свинското месо на пазара".

Това заявиха представители на индустриалните свиневъди у нас по повод кризата с африканската чума по свинете, предаде репортер на Novini.bg

"Вирусът започна от т.нар. "заден двор", което според нас е около 1%. Този сектор не е проблем за нас, но той е длъжен да спазва всички изисквания, които спазваме и ние по отношение на биосигурността. Това, което прави промишленият сектор на свиневъдството, е 100 % легален бизнес. Ние извършваме мониторинг по отношение на отпадъците от нашето производство, на качеството на въздуха и сме под постоянния прицел на органите на околната среда. Всички институции наблюдават работата на всеки един свинекомплекс на територията на България и ние отговаряме на вскички изисквания. Докато при малките задни дворове липсва всякакъв контрол. Не е ясно дали животните са регистрирани, едва ли е ясен и техният произход. Това е един нелегален поминък и бизнес, т.е. говорим за бизнес в сивия сектор. Такова производство от типа "заден двор" изобщо не би трябвало да съществува, защото е незаконно и неговата защита е, меко казано, недопустима", коментираха представителите от бранша.

"Ние сме в подкрепа на тези решения на държавата срещу ''задните дворове'' и сме против работата на отговорните институции да бъде саботирана. Не искаме да се намесва и политиката в работата на правителството, което е длъжно да овладее тази криза чрез мерки, които са съгласувани с Европейската комисия по здравеопазване'', казаха още те.

,,Апелираме към обявяване на извънредно положение в цялата страна, защото това би бил единственият начин да накара всички структури да работят по едни и същи правила и ветеринарните органи към БАБХ да си изпълняват нещата, без да бъдат притеснени от това, че някой ще ги спре. Бих го обявил като военно положение, да. Има технологично време и това трябва да стане възможно най-скоро. Във всички райони да се изпълняват мерките така, както са набелязани. Важно е да се блокира по-бързо разпространението на тази болест, но за целта наистина трябва да се разчистят всички ''задни дворове'', обявиха още индустриалните свиневъди.

,,Нека политиците да не се заиграват с чумата, защото чумата няма да доведе дивидент на никого. Чумата е бедствие, което ще нанесе вреда на българските граждани пряко и непряко. За съжаление от тази ситуация няма как да не излезем без загуби, но се надявам всички заедно да преодолеем това бедствие'', бе казано още на пресконференцията.

Източник: http://epicenter.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код