Месопроизводител: "Чумата може да унищожи свиневъдството у нас. Вече има дефицит на свинско месо"


Сподели:
05 Август 2019, Понеделник
Кирил Вътев припомня, че въпросът е повдигнат още миналата година,но никой не е взел мерки

Загубите на другите държави, през които мина заразата, бяха многомилиардни, посочва бизнесменът

Африканската чума по свинете не е опасна за хората. Това заболяване е чисто икономическо. От началото на годината има над 30% увеличение на цените на свинското месо. Тук говоря за световните пазари. До края на годината очаквам да има ръст с още 10-15%. В момента е отпускарски сезон и не мога да кажа точно с колко има спад в търсеното на свинско месо и колбаси. Може би спадът е около 5%.

Това каза Кирил Вътев от Асоциацията на месопроизводителите, който коментира темата за Африканската чума по свинете."Всички повдигахме въпроса за чумата още от миналата година. Всички знаят, че в България има съмнение относно тази информация и никой не вярваше. Според мен в училищата трябва се въведе изучаването на дисциплината българска народопсихология. Дефицит на свинско месо вече има. Всичко тръгна от кризата в Китай. Тя е и причината за нарастването на цените. Загубите на другите държави, през които мина заразата, бяха многомилиардни. Отрасълът у нас е застрашен от изчезване", категоричен бе Вътев.

Гост по темата бе и микробиологът проф. Христо Найденски. "Заразата следва своя ход. Тя ще достигне до един пик и най-лошото е, че този отрасъл може би ще трябва да се рестартира, но това няма как да стане за една година. Ще се необходими 2-3 години. Другото лошо е, че вирусът ще си го има. Тази болест се разпространява много бързо", обяви проф. Найденски.

Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код