Андрей Ковачев разкри новите предизвикателства, които стоят пред Европейския съюз


Сподели:
06 Август 2019, Вторник
Ще работим за единен цифров пазар и етичната употреба на изкуствения интелект

Евродепутатът Андрей Ковачев споделя в интервю за в."Труд" за новите предизвикателства пред Европейския парламент.

"В този мандат на Европейския парламент наистина над 60% са нови депутати. Сигурен съм, че новите колеги ще навлязат бързо, защото във всяка политическа група има опитни парламентаристи, които ще им помогнат да се запознаят с процедурите и начина на функциониране на Европейския парламент. Европейската народна партия остава водеща сила в Европа след изборите, но формирането на коалиции и мнозинства в този по-силно фрагментиран парламент ще е по-трудно", казва Ковачев.

Той коментира и това, дали новият шеф на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще се справи с новите предизвикателства:  "Всички предпоставки за това са налице – тя има дългогодишен управленски и международен опит, пое ясен ангажимент да работи с всички проевропейски сили в новия Европейски парламент на базата на ясна и амбициозна програма, която да отговори на очакванията на европейските граждани за гарантиране на тяхната сигурност, за повече инвестиции и създаване на работни места. По темата с европейската минимална заплата се спекулира много и трябва да кажем ясно: няма как да има уеднаквяване във всички държави-членки. Разликата в икономическото развитие не го позволява. Доколкото ми е известно, г-жа фон дер Лайен не е предлагала единна минимална заплата, а по-скоро някакъв механизъм, които да гарантира, че всички работници в ЕС получават справедливо възнаграждение."

"Европейската народна партия и ГЕРБ винаги са поставяли сигурността на Европа като свой основен приоритет. Борбата с тероризма, опазването на външните граници, оптимизирането на военния капацитет на ЕС са все теми, по които ние работим. През последните години започна изпълнението на амбициозни инициативи в областта на сигурността и отбраната, като например постоянното структурирано сътрудничество, Европейския план за действие в областта на отбраната, включително нов фонд за отбрана, чрез който да се финансират научни изследвания и развитието на военния капацитет на ЕС, по-тясно и по-ефективно сътрудничество с НАТО, план за улесняване на военната мобилност на цялата територия на ЕС и преглед на финансирането на различните му мисии с цел тяхната по-голяма ефективност.

Вече знаем, че както регионалните военни конфликти, така и кибератаките могат да имат силно дестабилизиращ ефект върху Европа. Конфликтите в Близкия изток, последствията от Арабската пролет в Северна Африка и техните международни измерения бяха сред основните причини за миграционните потоци от 2015 г. Освен това има доказателства, че хакери от трети страни неведнъж са атакували институции на държави членки на ЕС и САЩ в ключови моменти с цел саботиране на демократичните процеси в конкретната страна" коментира евродепутатът.

По думите на Ковачев и двата феномена водят до подкопаване на стабилността в Европа. Затова и в този мандат ще продължи работата по предотвратяването им. Вътрешната сигурност също е много важна тема – не може да се толерират криминално и бандитско поведение на когото и да било. Трябва да има силни мерки за защита на живота, спокойствието и имуществото на всеки европейски гражданин, категоричен е Ковачев.

"Който търси защита или по-добър живот в демократична европейска страна, но не спазва законите и нормите на поведение, следва да загуби правото си на пребиваване. Ако такова лице не подлежи на по-сериозна санкция, трябва да бъде намерен механизъм за връщането му в държавата на произход. Демокрацията трябва да има лостове да се защитава и срещу престъпници трябва да се прилага нулева толерантност", обяснява още евродепутатът.

Андрей Ковачев  заявява още, че негов основен приоритет, а и на колеги му от комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, е да продължат задълбочаването на единния европейски пазар чрез премахване на пречките пред свободното движение на стоките и услугите в EС, и чрез борба с нелоялните търговски практики.

"Сред най-горещите теми, с които ще се занимаем, са електронната търговия, регулирането на услугите в единния пазар. Ще работим и по оставащите теми от единния цифров пазар, например етичната употреба на изкуствен интелект", посочи българският евродепутат.


В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код