Лондон разследва дали Путин е замесен в отравянето на Скрипал


Сподели:
07 Август 2019, Сряда
Скотланд ярд разследва ролята на руския президент Владимир Путин в използването на новичок срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, пише "Гардиън".

Според оценката на британските разузнавателни агенции Путин "вероятно" е одобрил атаката срещу бившия руски агент и дъщеря му през март 2018 г. Двамата се разболяха тежко, но се възстановиха.

Британката Даун Стърджис почина, след като попадна на захвърлен флакон за парфюм, използван от двама руски агенти за пренасяне на бойното отровно вещество. Двамата руски агенти са обвинени за атаката. Великобритания иска да бъдат екстрадирани и издаде европейска заповед за ареста им. Интерпол пък ги издирва с червена бюлетина.

Нийл Басу, национален координатор на британската полиция за борба с тероризма, съобщи, че разследването на атаката продължава. Басу подчерта, че въпросите около повдигането на обвинения във връзка с атаката са сложни. "Вие трябва да докажете, че Путин е пряко замесен", подчерта той и добави, че към този момент не са събрали достатъчно доказателства.

Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени с новичок в британския град Солсбъри през март 2018 г. Те оцеляха, но най-малко други трима бяха отровени, включително и британката Даун Стърджис, която почина.

Санкциите на САЩ срещу Русия по случая със Сергей Скрипал ще влязат в сила от 19 август, обяви говорител на Държавния департамент на Съединените щати, цитиран от медии.

Мерките ще попречат на Москва да получава заеми, финансова или техническа помощ от международни финансови институции, освен това се забранява на американски банки да отпускат заеми на Кремъл или да купуват руски държавен дълг.

В допълнение Вашингтон ще ограничи износа на стоки и технологии за Русия, които могат да бъдат използвани от държавата в програмите за разработка на химическо и биологично оръжие. Санкциите ще останат в сила най-малко 12 месеца.

Вашингтон и ЕС вярват, че Москва стои зад отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му.

Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени с новичок в британския град Солсбъри през март 2018 г. Те оцеляха, но най-малко други трима бяха отровени, включително и британката Даун Стърджис, която почина.

Източник: news.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код