ЦРУ и световната конспирация. Какво казват руските медии за протестите в Москва


Сподели:
07 Август 2019, Сряда

Предупреждението, изпратено на 2 август от американското посолство в Москва, прилича на безброй подобни преди това.


Адресирано е до гражданите на САЩ, които живеят в Русия, с призив да избягват местата, където предстоят протести. Съобщението е придружено с карта на руски език, взета от Фейсбук страницата на организаторите, на която са обозначени маршрутите, по които ще мине шествието. Спомената е думата “разходка” - същата, която опозиционните групи използват, за да избегнат употребата на “протести” или “демонстрации”.

Това според Министерството на външните работи на Русия е намеса във вътрешните работи на страната.

“Американското посолство в Москва активно се намеси във вътрешните работи на Русия като публикува подробна карта с маршрута на протеста, така наречената разходка”, каза говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова пред държавната телевизия, ден след протеста на 4 август.

Демонстрациите в столицата са предизвикани от отказа на властите да регистрират опозиционни лидери за предстоящите местни избори. В две последователни съботи хиляди излязоха на улиците, където бяха посрещнати от брутална полицейска агресия. За малката опозиция в страната мотивите да излезе на улицата са ясни: хората имат конституционно право на мирно събиране, а всички правила за регистрация за изборите са стриктно спазени.

По националната телевизия обаче нещата изглеждат по-различно.

Новинарските емисии игнорираха първия голям протест на 27 юли, въпреки че повече от 1300 души бяха задържани, а снимки и видео от събитието бяха разпространени в социалните мрежи, западните медии и няколко независими руски издания.

Ден по-късно известният телевизионен водещ Владимир Соловьов обяви, че организаторите са наели хора от други места в опит да провокират полицията и да бъдат отразени в новините по позитивен начин.

“Това означава, че е имало активно наемане на потенциални закононарушители, които са дошли в Москва с една задача - да организират екшън за западната преса и социалните мрежи и да покажат, че нещата зависят от тях”, каза той.

В случая “зависят” може да идва от посланията на протеста, които гласят: “Това е нашият град” и “Ние сме властта”.

Същия ден РЕН ТВ, която е контролирана от бизнес кръгове, близки до Кремъл, излъчи репортаж, според който желаещите да се кандидатират за местната Дума, не са участвали в протестите, а вместо това са наели други да се включат в миитингите вместо тях.

Репортажът внушава, че някои опозиционни лидери имат връзки с американското разузнаване и че организаторите са примамвали хората да участват като са предлагали храна за домашните им любимци.

Пет дни по-късно, на 29 юли, същият телевизионен канал обяви, че е разкрил сюжет за наемане на хора извън Москва. “Каналът успя да разкрие, че спонтанният протест всъщност е добре организиран и координиран”, обяви водещият на предаването. “В основата на протестите са млади хора, които получавали съобщения в чатове”.

Дни преди протестите на 3 август кметът на Москва Сергей Собянин обяви по телевизията, че хората са планирали да нахлуят в сградата на кметството и действията им са провокирали полицията да вземе по-сериозни мерки. Организаторите и наблюдателите нарекоха тези твърдения неверни.

В редакционен коментар Россия ТВ изрази предположение, че някои от протестиращите, излезли с децата си, са били безотговорни. “Някои дойдоха с детски колички, очевидно без да се притесняват за безопасността на децата си”.

Появиха се и конспирации, че чужди служби стоят зад протеста. Мъж, който е бил задържан по време на демонстрациите, въпреки че е бил само случаен страничен наблюдател, е бил разпитан и държан два дни в ареста.

“Нищо не разбирате. ЦРУ ви манипулира”, спомня си Михаил Биканов думите на полицая, който го е разпитвал. “Протестите са само началото. Това е част от кампания, която цели да свали режима и да изземе ресурсите на Русия".

На този фон думата "разходка" вече има политическо значение и се използва от Алексей Навални и неговите поддръжници, за да отвърнат на забраната за провеждане на протести. “Разходките не са незаконни”.

Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код