Юрист: "Опорочаващо е участието на Иван Гешев в производството по делото „Иванчева“


08 Август 2019, Четвъртък
Адвокат Грета Ганева коментира фактите за връзката между зам.-главния прокурор Иван Гешев и основния свидетел по делото ”Иванчева” Александър Ваклин, който има общ бизнес с близкия приятел на Гешев Марио Кръковски.
Според нея, това че той има пряко участие в производството по делото е опорочаващо процеса.
Позицията на прокурорската колегия на ВСС излиза ден след като публично беше оповестено решение на Апелативната специализирана прокуратура, според което Иван Гешев не е извършил престъпление от общ характер във връзка с имот, закупен от Детелина Ханчева - жената, с която той живее на семейни началa.

Безспорно се доказа, че Марио Кърковски и Александър Ваклин са съдружници. Въпреки твърдението на Ваклин, че от 2010 г. няма общи проекти с Кръковски, до 24 април 2018 г. двамата притежават фирмата "МС Консулт 2004". Тогава прехвърлят собствеността на Кирил Кирилов. Това се случва само няколко дни след показния арест на Десислава Иванчева в центъра на София.

Единственият кандидат за главен прокурор отказа да коментира изнесените факти в медиите. Според юристи, в конкретния случай може и да не става въпрос за конфликт на интреси, защото според закона там не са включени хора, които живеят на съпружески начала, но има друг, много по-сериозен мотив информацията да не е в полза на Гешев.

"Не е така въпросът с онези прокурори, които в хода на производството обаче имат какъвто и да е интерес - пряк или косвен, от изхода на делото. За такъв тип интерес, който сочи НПК не е необходимо да са налице предпоставките по закона за противодействие на корупцията", твърди адвокат Грета Ганева.

Според адвокат Ганева, НПК не прави разграничение между това кой е прокурора, който е в пряка или непряка заинтересованост от изхода на производството. "Той може да бъде наблюдаващия прокурор, това може да бъде онзи, който осъществява методическо ръководство или някакъв надзор или контрол последващ. Прокурора и в каквато и да е заинтересованост следва да се отведе и това той следва да направи сам, по собствена инициатива. В противен случай са налице предпоставките за опорочаване на самото производство", посочва Ганева.

Източник: frognews.bg

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код