"Помним какво направихте миналото лято". Защо протестират румънците?


Сподели:
12 Август 2019, Понеделник
В събота около 20 000 души, много от които представители на румънската диаспора в чужбина, излязоха в центъра на Букурещ с искания за оставка на правителството. Протести се проведоха още в Брашов, Клуж, Констанца, Яш и други градове в северната ни съседка, а хората издигнаха лозунги като „Наблюдаваме ви“ и „Помним какво направихте миналото лято“. Какво обаче накара гражданте да излязат в средата на лятото по улиците?

На 10 август се навърши една година от един от най-мащабните анти-правителствени протести в Румъния, който бе посрещнат със сила от страна на властта.

Тогава 100 000 румънци, много от които отново бяха от тези, които живеят извън страната, се събраха по улиците на Букурещ. Целта им бе да се противопоставят на опитите на управляващото ляво правителство да върне статуквото отпреди реформите срещу корупцията в една от държавите в ЕС, които заедно с България, имат най-голям проблем в тази сфера.

Преди година полицията отговори на протестиращите с водни оръдия и сълзотворен газ, а подобни сцени на насилие не бяха виждани от началото на 90-те години. Телевизионни кадри показаха как протестиращи и други граждани, които не бяха част от шествията, са преследвани и бити, въпреки че стоят с вдигнати ръце. Това разпали още повече недоволството и предизвика осъдителни реакции от страна на Европейския съюз и САЩ. Полицейското насилие остави 450 ранени след края на събитията.

След протестите през миналата година воденото от Социал-демократическата партия коалиционно правителството все повече губеше популярност, а кулминацията дойде по време на изборите за Европейски парламент през май, когато управляващите понесоха загуба. Ден по-късно лидерът на социал-демократите и председател на долната камара на парламента Ливиу Драгня влезе в затвора за 3 години и половина, след като Върховния съд потвърди присъдата му за корупция.

В последните седмици недоволството на хората срещу правителството отново бе разпалено след убийството на 15-годишно момиче в южната част на страната. Тогава стана публично известно, че момичето 3 пъти е звъняло на телефон 112, за да съобщи, че е отвлечена, бита и изнасилена, но на полицията са ѝ били необходими близо 19 часа, за да открие мястото на повикването. По-късно тялото на младата жена бе намерено заедно с това на друго изчезнало момиче, а 65-годишен механик се призна за извършител и на двете тежки престъпления.

Случаят доведе до оставката на вътрешният министър и уволнението на шефа на полицията, министъра на образованието и още няколко представители на властите. Заедно с това продължават медийните разкрития за връзките между организирани престъпни групи, политици и полицейски служители, което все повече повишава общественото напрежение в страната.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg

В категории: Анализи, Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код