Голяма Богородица е - най-големият летен християнски празник


Сподели:
15 Август 2019, Четвъртък
Православната църква отбелязва днес най-големия си летен празник и един от 12-те най-важни в християнството като цяло - Успение Богородично

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива в Божието царство при своя син Исус. Тъй като смъртта й била изключително лека и блажена и приличала на заспиване, оттук идва и думата "успение" - заспиване.

Три дни преди смъртта й й се явява архангел Гавраил, който й съобщава, че Бог ще я вземе при себе си в своето Царство, където да стои от дясната му страна.

Според Светото писание по време на успението край смъртния одър на Божията майка са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото й, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

Молебенът днес е специално за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите в районите, сполетени от водната стихия при последните наводнения.Празникът е известен като Голяма Богородица, почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите. Селищата с църкви "Успение на Пресвета Богородица" имат храмови празници.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, пилешка каша, тиганици, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, пешкир и пари.

Имен ден празнуват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

15 август е празник и на градовете Варна, Несебър, Стражица.


В категории:

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код