Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово


Сподели:
16 Август 2019, Петък
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич обяви, че САЩ няма да поемат водеща роля в диалога между Белград и Прищина, предаде A1 On.

Диалогът ще бъде воден от Европейския съюз, но САЩ ще искат компромисно решение за Косово, което да използват в предстоящите президентски избори в страната.

Първият дипломат заяви, че е разговарял със съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън два пъти и че той никога не е уточнявал дали страната му ще подкрепи подялбата на Косово или има някаква друга концепция.

"САЩ подкрепят желанието ни да постигнем компромис. Това е огромна разлика, тъй като предишните администрации дори не искаха да говорят за това и заявяваха, че въпросът е затворен", подчерта Дачич.

Припомняме, че по-рано премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че приятелството със западните съюзници е вечно.

Отношенията ни с партньорите се основават на честност, а не на подчинение. Благодарение на такива специални отношения Косово създаде своя собствена армия, беше предотвратено и разпадането на страната, каза Харадинай.

Създаването на косовската армия бе възприето от Сърбия като предизвикателство. Напрежението между двете държави беше на ниво и заради въведените от Косово мита върху сръбски стоки. /news.bg


В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код