"Росатом" се включи в процедурата за АЕЦ "Белене"


Сподели:
19 Август 2019, Понеделник
Руската държавна корпорация "Росатом" обяви, че е подала заявление за участие в процедурата, с която трябва да се избере стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

В съобщението, публикувано на сайта на компанията, се казва, че "в рамките на процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" (България), обявена на 22 май", заявката е подадена, а Националната електрическа компания (НЕК) успешно я е приела.


Според "Хоризонт" заявка е подадена и от Корейската хидроядрена компания, а до края на деня ще се включи още Китайската национална ядрена корпорация (CNNC). Като изпълнители на дейности, но не и инвеститори, са се представяли френската "Фраматом" (бившата Areva) и "Дженерал електрик".
Днес изтича крайният тримесечен срок за подаване на оферти. През юни руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че "Росатом" ще се включи.

Правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор през май в опит да придвижи спрения през 2012 г. проект, след като беше осъдена от Русия да плати над 1 млрд. лева за поръчано оборудване, без да има окончателен договор за изграждането на централата. В условията към потенциалните инвеститори е записано, че проектът трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. В неделя енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че се очаква до догодина да бъде избран изпълнител на проекта, като правителството ще реши кого да покани за подаване на обвързваща оферта.


Междувременно Община Белене оповести планове за намаляване на територията на Природен парк "Персина" заради АЕЦ "Белене", на фона на добрата новина, че тази година там гнездят рекорден брой от защитения вид къдроглави пеликани. Повече по темата четете тук.

Източник: dnevnik.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код