Търговската война САЩ-Китай може да вкара Русия в рецесия


Сподели:
20 Август 2019, Вторник
Според проучване на CBTS глобална рецесия или криза може да се очаква до година и половина

Ако ескалира, търговската война между САЩ и Китай може да доведе до забавяне на икономиката и дори до рецесия в Русия. Това показва проучване, проведено от Центъра за изследвания на бизнес тенденциите (CBTS) на HSE.

„Ако търговският конфликт между двете най-големи икономики в света, САЩ и Китай, ескалира и темповете на растеж на икономиките на споменатите страни се забавят за определен период, това веднага ще доведе до забележим спад на цените на световните суровини и ще създаде големи трудности за основния руски износ“, коментират експерти, цитирани от ТАСС.

Според проучването делът на горивата и енергийните стоки, металите и дървения материал е приблизително равен на 80% в общия обем на руския износ в периода януари-май 2019 г.

„Естествено, това ще създаде определени проблеми за руския бюджет, нестабилност на валутния пазар, влошаване на инфлационния компонент, което вероятно ще доведе до забавяне на икономиката и дори до рецесия“, отбелязват авторите на доклада.

Към настоящия момент обаче експертите не виждат сериозни макроикономически, геополитически и свързани с цените предизвикателства, пред които е изправена руската минна индустрия.

През 2020-2021 г. ще изминат 12 години от последната световна финансова и икономическа криза, която започна през 2008-2009 г., се казва в проучването на HSE. „Икономическата теория твърди, че този период (цикли на Юглар) се счита за средна циклична вълна, след която е необходимо да се направят големи капиталови инвестиции за повишаване на нивото на използване на капацитета за стареене и частична промяна на технологичната настройка. Такава реформа обикновено води до временна рецесия“, пишат експерти.

Те смятат, че продължаващият спад на индекса на доверие на инвеститорите в редица развити икономики е косвен знак за началото на подобен икономически феномен.

„Със сигурност, ако десетте най-големи икономики в света влязат в рецесия и още по-лошо - във финансова и икономическа криза, това неизбежно ще се отрази на руската икономика. Всички отлично помним „глобалния мащаб“ на предишната криза, която доведе до 7.8% спад на икономиката на Русия през 2009 г.“, се казва още в проучването.

Междувременно глобалната икономическа среда засега не изглежда критична, подчертават експертите и добавят, че ако отрицателните фактори засилят натиска, глобалната икономика може да се потопи в рецесия и дори криза не по-рано от година или година и половина.

Източник: economic.bg

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код