Мария Робева спечели Конкурс "Сувенири" 2019 г.


Сподели:
20 Август 2019, Вторник
С композиция от кукли "Живот" майсторката Мария Робева от Горна Оряховица спечели Конкурса "Сувенири" на 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата във Варна.

Любопитен е регламентът на този традиционен конкурс на най-голямото арт-изложение в България.
Двадесет дни от 1 до 20 август, посетителите на панаира можеха да видят в специално изградената сувенирна палата, сувенирите участващи в надпреварата.

Тази година 73 са творбите, които бяха заявени за участие. Сувенири от дърво, стъкло, тестил, керамика, мед, полускъпоценни камъни, минерали, смоли.

Разнообразието на материали, техника и майсторство на изработката бе голямо.

И все пак от 73 само петнадесетте събрали най-много гласове, бяха подредени в Галерия "Къщата на майсторите" за специалната пресконференция.

"Специална", защото журналистите бяха и журито, което определи победителите в Конкурса "Сувенири" 2019г.

Прекрасните кукли на Мария Робева спечелиха първото място, което заслужено беше аплодирано.
Две втори места, с равен брой гласове, бяха присъдени на Теодор Опренов от София за изящната му стъклена картина "Танго" и на Боряна Мочева от Велико Търново за също впечатляващата кожена пластика "Търновград".

Утре, на официалната церемония по закриването на 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика", ще бъдат връчени и дипломите на победителите в Конкурс "Сувенири". За спечелилата първо място е предвидена и парична награда от 300 лв.


В категории: Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код