Учени откриха необичайни находки при разкопки на древна крепост край Ветрен


Сподели:
21 Август 2019, Сряда
Интересни находки бяха открити и през този археологически сезон на емпорион Пистирос край Ветрен, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Проучвания на терена се правят за 31-ва година. Освен българските учени, в разкопките отново участваха студенти от Европа, САЩ, Канада, Австралия и Китай, организирани от Фондация „Балканско наследство”.

Сребърни монети и добре разчертана пемза са сред интересните открития на археологическия обект емпорион Пистирос. Този уникален паметник все още няма своето обяснение от учените.

Това е най-дълго проучваното селище, като през годините там са намерени редица съдове, накити и злато. Според Гавраил Лазов – ръководител отдел “Археология” към БАН, разкопките на обекта ще продължат поради нестихващите загадки, които той предлага.

Очертанията могат да са планировка на пистирос или на терените, но засега всички предположения са само догадки. И през следващия сезон археолозите ще продължат да изследват живота в емпориона, като се надяват на още научни открития./БГНЕС


В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код