Пускат жените от Саудитска арабия да пътуват сами в чужбина


Сподели:
21 Август 2019, Сряда
Жените от Саудитска Арабия вече пътуват в чужбина без разрешението на мъж настойник, съобщава "Франс прес". Реформата беше обявена в началото на месеца, а от вчера, 20 август, тя официално влезе в сила.

Саудитската администрация вече приема молби от жени на поне 21 години за получаване или подновяване на паспорт, за да могат да пътуват извън кралството без разрешение на настойник, съобщиха в Туитър от паспортната служба в страната.

Това е поредната мярка, която отслабва действащата в Саудитска Арабия система на "мъж настойник", на чиято воля жените трябва да се подчиняват, било той съпруг, баща, или роднина. До решението се стигна след няколко случая, нашумели в медийното пространство, за жени, които са се опитали да избягат от настойниците си през последните месеци. Миналата година Саудитска Арабия предостави на жените право да шофират, което се разглежда като исторически ход на правата на жените в страната. Промените бяха добре посрещнати от голяма част от населението на кралството, въпреки че крайните консерватори ги заклеймиха като мерки "против исляма".


В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код