Марияна Николова: Ще можем да налагаме забрана за влизането във всяка страна от ЕС на хакерите


Сподели:
21 Август 2019, Сряда
За киберрекета е сформирана ведомствена група, изтъква вицепремиерът

В последните години сме свидетели на много хакерски атаки. Съвета на Европа посочва редици мерки срещу хакери. Започнахме промени в Наредбата за информационната сигурност. За киберрекета е сформирана ведомствена група. Ще предложа промени в НК в гл. 9, защото санкциите са изключително занижени между 2 и 8 години и ниските глоби. Бих предложила между 5-15 години затвор - в закона ясно ще е записано и ще се изброявят вида на компютърното престъпление и какво ще е наказанието за тях. Направихме паралелно хранилище за цялата информация на НАП и на Търговския регистър. Една от санкциите е хакерът да има забрана да влиза във всяка една страна от ЕС и ще му запорират банковите сметки. Това са част от мерките, приети от Съвета на Европа.Това заяви вицепремиерът Марияна Николова, председател на Съвета по киберсигурността в ефира на Нова телевизия.

"Трябва да изработим стратегията за киберсигурност", каза още тя.

Не считам, че в държавата може да се определи някоя сфера като горещ картоф. След случая с НАП - държавата предприе редица мерки. Не приемам нещо като капан, защото всеки кмет, министър или премиер е пряко ангажиран да опази своята информационна система, смята още Николова.

Николова каза, че предложението да приеме ресора идва от премиера Бойко Борисов. "Разбира се, че ми е предложено. На 19 август беше това. Няма връзка с изявлението на политически лидери. Тук става въпрос за ресорна отговорност и за експертиза", уточни още тя.

Източник: http://epicenter.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код